En triptyk tecknad i tusch. Till vänster, tre händer: två vuxna och ett barns. De omsluter varandra. I den andra bilden vilar en liten näbbmusunge på ett löv i en öppen handflata och i den tredje bilden knäpper en människa och ett djur eller kanske moder jord, sina händer i varandras.
Anna Norvell, “Embrace I-III“ tusch på papper. © Anna Norvell / Bildupphovsrätt 2024.

Teckning som speglar ett hopp om en förändring till det bättre

2024-07-22 13:46

Anna Norvell på Apotekshuset i Sollefteå

Tidigare i år ställde Kristie Ekelund ut på Apotekshuset i Sollefteå. Istället för sina kraftfulla oljemålningar visade hon denna gång skira blyertsteckningar i utställningen ”Boplats”. Nu är det Anna Norvells tur att på Apotekshuset visa teckningar i svart och vitt. Utställningen har fått titeln ”Dreams and myths of tomorrow”.

Vi känner bäst till Anna Norvells skickliga oljemåleri. På mig imponerade speciellt det stora porträttet av den allvarsamma, romska tiggaren Dora, som brukade sitta utanför Coop i Kramfors. I målningen ses Dora i omvänt perspektiv, vilket tillför ytterligare en dimension till verket.

Hur ser det goda livet ut i ett fossilfritt och hållbart samhälle, frågar sig Anna Norvell i sitt presentationsblad för utställningen ”Dreams and myths of tomorrow”. Hon började leta efter hoppfulla berättelser, som tog ansvar för framtiden, barnen och kommande generationer. Mycket av det vi tror är livsnödvändigt måste vi kanske släppa taget om, men klarar vi det och vill vi verkligen göra det? Kanske är det tvärtom, att vi kan börja andas fritt om vi ändå lyckas befria oss från all gammal bråte?

Inför utställningen bestämde sig Anna Norvell för att gå utanför sin egen trygghetszon. Hon började teckna i svartvitt istället för färg och lät strecken fortsätta utanför ramen och vidare på väggen bredvid.

I ”Salvation”, där en svartklädd kvinna trycker sin kropp mot en skrovlig trädstam, löper markens sneda horisontlinje ut på galleriets vägg. Motivet handlar om att lindra och söka tröst i en djup sorg. Det är ett porträtt av konstnärens egen mamma, som nyligen förlorade sin man och söker tröst i naturen. Anna Norvell berättar hur svårt det var att återge strukturen och nyansen i mammans klänning men hur hon till slut löste det med hjälp av svart akrylfärg.

En kvinna klädd i svart klänning håller om en skrovlig trädstam.
Anna Norvell, “Salvation”, akryl på duk. © Anna Norvell / Bildupphovsrätt 2024.

I jakten på alternativa drömmar och myter, och i utmaningen att hålla sig till tecknandet och avstå från färg, upplevde Anna Norvell plötsligt en explosion av kreativitet. Hon letade i litteraturen och hittade allt fler betydelsefulla texter och symboler som handlade om de sju dygderna: ödmjukhet, solidaritet, vårdande, godhet, förundran, respekt och måttfullhet. Dessa dygder finns med som symboler i det halssmycke i trä som hon lät tillverka och som nu finns att köpa i Apotekshusets presentshop. Smycket finns avbildat i verket ”Guidance IV”, som även det är en tuschteckning på papper.

På Anna Norvells hemsida kan man följa hennes arbete med att utforska drömmar och myter och hur hon omvandlar dem till teckningar.

I triptyken ”Embrace” har hon i tusch först återgett tre fint tecknade händer: två vuxna och ett barns. De omsluter varandra och ger en känsla av trygg samhörighet. I den andra bilden vilar en liten näbbmusunge på ett löv i en öppen handflata och i den tredje bilden knäpper en människa och ett djur, kanske en gleshårig schimpans, sina händer i varandras. Det är symboliskt och mycket ömsint.

I vår våldsamma samtid är förändring nödvändig och kanske kan en konstnärs bilder stanna kvar på näthinnan och ge oss ett hopp om en bättre framtid.


Text och foto: Karin Lundqvist

Volym 2024-07-22

Länk till denna artikel


Karin Lundqvist, Härnösand, tidigare bibliotekskonsulent för Region Västernorrland, fil. kand. i engelska, nordiska språk, litteratur-och konsthistoria, har skrivit litteraturrecensioner och krönikor för dagspressen, facktidningen Biblioteksbladet, kulturtidskriften Provins och om konst för Volym.

 


Tillbaka till toppen