Tre stora teckningar är upphängda på rad längs en vit vägg. De föreställer manspersoner och är tecknade i blyerts.
Anders Olsson, ”Nu kör vi”, tre blyertsteckningar, 1×2 meter. © Anders Olsson / Bildupphovsrätt 2025.

Män i rörelse – Anders Olsson ställer ut i Matfors

2025-04-14 15:51

Blyerts och gjutjärn

I den lilla konsthallen vid Matfors bibliotek visas just nu konst av skulptören och tecknaren Anders Olsson. På en vägg hänger tre blyertsteckningar, vardera två meter höga. Varje teckning visar en äldre man i rörelse framåt.

Serien, med titeln ”Nu kör vi”, består av sju sådana teckningar, ritade med tjocka blyertsstift på teckningspapper på rulle. Det här är första gången några av dem visas. De dominerar rummet totalt där de hänger bredvid varandra, inglasade i akrylglas. En får lust att skaka hand med dem, hälsa och säga hej.

Anders Olsson är verksam i Stockholm med arbetsplats i Vintervikens ateljéer, en konstnärlig samlingsplats som han varit med och grundat. Han är vice ordförande i Konstnärsklubben, den anrika förening som tillsammans med Svenska Konstnärers förening äger Konstnärshuset i Stockholm. Konstnärsklubben har blivit omdebatterad eftersom den enligt sina stadgar inte släpper in kvinnor.

Jag tänker att de här tecknade gubbarna gestaltar den sortens manlig gemenskap: stark, energisk och riktad framåt. Kanske är de på väg mot någon form av konfrontation eller också vill de bara komma fram i tid. Kanske ska de till Konstnärsklubbens veckomöte. De rör sig så fort att enbart det ben de kliver framåt med syns i bilderna, deras bakre ben försvinner i ett töcken.

De äldre männen vaktas av tunga gjutjärnsskulpturer, som följdriktigt kallas ”Väktare”. Det finns sex sådana väktare i konsthallen, tre stora och tre mindre. Spontant tolkar jag dem som fallossymboler, men låt gå för ”Väktare”. Trots sin likformighet har de alla individuella huvuden vilket ger dem olika uttryck. Känslan är klassisk, lugn och stabil. Formmässigt ekar de av ursprunglighet, den upprättstående massiva formen återkommer i runstenar, gravstenar, minnesmonument, obelisker och arkeologiska fynd världen över.

På en vit hylla på en vit vägg står en mörk skulptur i gjutjärn. En avlång form där den övre fjärdedelen är rundad och resten under består av två plana ytor. Baksidan verkar vara platt.
Anders Olsson, ”Väktare”, gjutjärnsskulptur. © Anders Olsson / Bildupphovsrätt 2025.

”Väktare” har Anders Olsson gjort i olika material sedan han gick ut Kungl. Konsthögskolan 1982. De som visas här är gjutna i järn på ett gjuteri i Småland.

Anders Olsson är född 1950 och uppvuxen i Matfors där han nu ställer ut för första gången. Han inledde sin konstnärsbana på Konst- och miljöskolan i Sundsvall och har studerat skulptur på Konstfack och Konstakademien. Efter studierna har han även varit verksam som företagare och entreprenör.

I samband med krigsutbrottet i Ukraina var han initiativtagare och medarrangör till utställningen ”A never ending touch” på Konstnärshuset. I utställningen deltog elva kvinnliga ukrainska konstnärer på flykt undan kriget. Utställningen ägde rum i augusti 2023. Ett uttryck för solidaritet, men också för konstens betydelse under mörka tider av kaos.


Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2025-04-14

Länk till denna artikel


Karin Kämsby, Gnarp, är frilansjournalist med inriktning på kultur, foto och grafisk form. Hon gick ut journalisthögskolan i Göteborg 1980 och tog en fil. kand. dramatik, film- och teatervetenskap vid Stockholms universitet 1995. Senare har hon läst kompletterande universitetskurser i att skriva om konst och att skriva kulturkritik. Hon har frilansat som journalist sedan 2002, bland annat för Danstidningen, Mittmedia och SvD och har medverkat i Volym sedan 2003. Numera bedriver hon även egna projekt som skribent och fotograf.


Tillbaka till toppen