Två bilder. Till vänster en svartvit närbild på en kakelugn med en bred rand av sot från luckan och uppåt. Till höger, en svartvit bild på en finare äldre klänning med en rödtonat hål i ryggen.
Leif Strengell. Till vänster ”Soot”, fotogravyr. Till höger ”Att uttrycka smärta”, fotogravyr.

Från förflutet till nutid: Leif Strengells fotogravyrer

2025-04-01 13:53

Galleri Lokomotiv

Likt filmiska ögonblick löper en bård av fyrtio fotogravyrer med svarta ramar längs väggarna i Galleri Lokomotiv. Fotona, tagna ur sitt ursprungliga sammanhang från österbottniska muséers samlingar, är resultatet av Leif Strengells arbete där han har fotograferat dessa ”förr i tiden” använda bruksföremål för att ge dem ett nytt och för konstnären angeläget innehåll. Här återfinns till exempel urverk, dockor, spinnrockar, klädesplagg, änglar, gamla biblar och Jesus på väggen. Alla med hög igenkänningsfaktor vilka lotsar betraktaren genom historien och fungerar som referenser för att förstå vår nutid, samt för att hantera kommande tider i hastig förändring. I flödet av föremål på väggarna sker tillfälliga avbrott i form av naturbilder – motiv från skogen i västra Munsala, Nykarleby – även de med utgångspunkt i historien samt politiska händelser som Finlands självständighet. Inslagen av skog fungerar som en länk mellan människan och naturen för att försöka förstå vår existens.

Leif Strengells sökande och utvecklande av en stabil arbetsprocess för den konstgrafiska fotogravyrtekniken har pågått under många år. Den upparbetade tekniska skickligheten till trots har inte strävan efter perfektionen tagit död på det konstnärliga uttrycket. Snarare har den resulterat i något högst levande i det som först fotograferats för att sedan överföras till grafiska tryck på papper. Finstämda gråtoner, den djupa svärtan, högdagrar i glasföremål, detaljrikedomen i bilderna är fascinerande. Det är dock synd att alla grafiska blad satts bakom högblänkande glas. Reflektionerna gör det svårt att se trycken i sin helhet, de kommer inte till sin fulla rätt. I den katalog med delar av verken i utställningen, som tillkom för projektet ”Den Andra Sjön” blir det uppenbart vad som missas, den starka närvaro som finns i bilderna. Konstnären har verkligen sett. Varje del, varje dimmstråk, varje krusning på vattenytan, varje skugga, kvist, löv … inget har lämnats osett. Leif Strengells registrerande blick har sett allt, och resultatet är en unik, vacker och poetisk grafik där svart är den enda färg som i stort sett behövts. Ett av de få undantagen är en diskret och ändå påtaglig röd ton, likt torkat blod, i verket ”Att uttrycka smärta” – kanske ett skotthål i ryggen.

Det här arbetet kan kanske beskrivas som fotokonst eller fotodokumentär. Men genom att fundera över utställningens titel ”:out of context:_(out of museums)_fotogravyrer” får vi en fördjupad förståelse. I texten som följer med utställningen förklarar konstnären begreppet ”out of context” – att endast en liten, separat del av något som ursprungligen sagts eller skrivits återges, vilket gör att dess betydelse blir otydlig eller missförstådd. Med det i minnet, samt det konstnären lägger till under transformationen från foto till grafiskt tryck – det bilden laddas med under processen tillsammans med tankegångarna, intuitionen, känslan för det grafiska hantverket – uppstår något annat.


Text: Ann-Kristin Källström 
Foto: Leif Strengell 

Volym 2024-04-01 

Länk till denna artikel


Ann-Kristin Källström, född 1958 i Stockholm, yrkesverksam bildkonstnär nu bosatt utanför Kramfors. Efter konstutbildning och fortlöpande utbildning i grafiska tekniker läst fotografi/bildjournalistik. Skrivit för GrafikNytt, e-Provins och medverkar i Volym sedan 2009. Arbetar för tillfället med att ställa i ordning en ny arbetsplats/grafikverkstad i Härnösand och arbetar vidare med projektet ”Norra Sveriges inland och fjälltrakter” med stöd från Konstnärsnämnden. Se vidare på Ann-Kristin Källströms webbsida


Tillbaka till toppen