Anna-Stina Svakko – modet att belysa orättvisor och rädslor
2024-09-02 16:16
“Áigi mátki – the journey of time”, på Galleri Syster
Anna-Stina Svakkos utställning på Galleri Syster är en kraftfull och personlig reflektion över identitet och kulturellt arv, djupt rotad i hennes erfarenhet av att befinna sig i skärningspunkten mellan två släkthistorier. Hon visar främst tredimensionella textila verk men också videos och bilder. I bakgrunden ljuder konstnärens jojk.
Med rötter i både samisk och tornedalsk tradition, bär Svakko med sig en komplex historia av rädsla och utanförskap – en känsla av att aldrig helt höra till någonstans. Hennes verk "Soai – They Two" markerar en vändpunkt där hon stolt lyfter fram sina två kulturella identiteter. Det centrala verket är en hybrid av en traditionell tornedalsk folkdräkt och en samisk examenskolt i kornblått, förenade med stora, framträdande röda stygn. På avstånd visas en video där Svakko, med märkbar emotionell påfrestning, klipper isär sin samiska dräkt för att skapa detta verk. Sammanfogandet av dessa två dräkter är en laddad handling som hon länge velat utföra, men som tycks ha hållits tillbaka av traditioner, släktband och respekt för det textila hantverket – ett område där Svakko besitter mästarbrev inom duodji, den samiska slöjden, särskilt inom samisk dräkt.
Det mest uppseendeväckande verket för mig är "Morašmátki – Journey of Sorrow". Verkets bakgrundshistoria är avgörande för dess förståelse. Vid första anblicken förmedlar det en skarp kritik mot de verbala övergrepp som samer utsatts för, men vid närmare betraktelse framträder även en om sexuella övergrepp. Svakko fick i uppdrag av Region Norrbotten att skapa ett verk tillsammans med en icke-samisk konstnär för att fira hundra år av demokrati, i och med riksdagens beslut om allmän och lika rösträtt. I frustration över ett tema som inte speglade hennes egen släkts verklighet, valde hon att använda sin konfirmationskolt från 1981 och broderade över hela framsidan texten "LAPP SKA VARA LAPP" – ett uttryck från tidigt 1900-tal som befäste idén att samer inte skulle ha samma rättigheter som andra, som att inte få bo i fyrkantiga hus eller få en likvärdig utbildning. Nederst på kolten är årtalet 1925 broderat, ett år som markerar den tidpunkt då hennes morfars mor blev skallmätt. Dräkten hänger från en fjällbjörk som tycks växa genom den, med utsträckta armar som hålls på plats av en samisk vandringsstav – ett redskap som i vissa fall missbrukades av män för att lamslå samiska kvinnor och göra dem mer sårbara för våldtäkt.
Anna-Stina Svakko imponerar med sitt mod att belysa orättvisor och rädslor, särskilt inom en kontext som för många icke-samer kan kännas fjärran. Galleri Syster har fungerat som en trygg plats där Svakko vågat bryta med traditioner för att skapa något nytt. Hennes textila design har alltid varit vacker, utmanande och innovativ, med en djup förankring i det samiska traditionella hantverket. Denna utställning markerar en spännande ny fas i hennes konstnärliga uttryck, en riktning som jag ser fram emot att följa i framtiden.
Foto: Julia Åker
Volym 2024-09-02
Julia Åker f.1982 Luleå. Skribent och konstnär.