En resa mot förändring och samarbete på landsbygden i Västernorrland
I ett samarbete mellan Region Västernorrland och kommunerna Kramfors och Sollefteå, via Norra regionförbundet, genomfördes genom projektet "God och Nära Vård på Landsbygd" - Fas 1, med målet att skapa effektiv och tillgänglig vård på landsbygden.
- Ledningens stöd var avgörande för att undvika begränsningar och främja nya arbetssätt, säger Marie Hellholm som jobbade som projektledare.
Genom att överge traditionella metoder kunde vårdteamen vara kreativa och samarbeta över olika områden för att möta de unika behoven hos invånarna. Trots utmaningar med att förklara det nya arbetssättet och involvera invånarna lyckades de övervinna dessa hinder genom samarbete och öppen kommunikation.
- Det fanns utmaningar, särskilt att få alla att känna sig delaktiga det nya arbetssättet och inkludera invånarna. Genom samarbete och öppen dialog försökte vi hindra dessa problem, men det finns alltid mer att göra kring inkludering, säger Marie Hellholm.
Positiv Förändring
Den nya arbetsmodellen skapade en känsla av samhörighet och stolthet över att vara en del av en viktig förändring. Projektet avslutades i december 2022 och finns dokumenterad både i en rapport och en film.
För nästa utvecklingssteg på landsbygden, har Region Västernorrland, Kramfors kommun och Sollefteå kommun fått nytt ekonomiskt stöd från Socialdepartementet. Den nya projektledaren, Sara Hjalmarsson, tar nu över och kommer att fortsätta bygga vidare utifrån tidigare erfarenheter och med framtidens behov i fokus hos invånarna i modellområdet.
- Det är en fortsättning på den inspirerande resan mot omställningen till God och Nära vård. Vi ser fram emot att följa den positiva förändringen framöver, avslutar Marie Hellholm.
FILM: Framtidens nära vård visas i gemensam film