Avslutade projekt och utvecklingsarbeten
Här kan du ta del av de projekt som har avslutats genom att läsa slutrapporterna från varje enskilt projekt. Slutrapporterna ger en inblick i projektens målsättningar, insikt, genomförande och uppnådda resultat.
- Digital God och Nära Vård Indal/Liden
- En resa mot förändring och samarbete på landsbygden i Västernorrland
- En trygg och nära vård för personer i LSS-boende i Sundsvalls Kommun
- God och nära vård på landsbygd
- Proaktiv digifysisk seniorvård
- SIP, samordnad individuell planering på distans
-
Digital God och Nära Vård Indal/Liden
Projektet hade som syfte att utveckla nya arbetssätt som möjliggöra distansbaserade möten och bedömningar genom egenmonitorering och därigenom minska onödigt resande samt öka tillgänglighet för såväl medborgaren som medarbetaren.UppProjektet skedde i samverkan mellan Sundsvalls kommun och Region Västernorrland.
Slutrapport Digital God och Nära Vård Indal Liden (pdf)
På Sundsvalls kommuns sida för god och nära vård finns mer information om projektet. -
En resa mot förändring och samarbete på landsbygden i Västernorrland
I ett samarbete mellan Region Västernorrland och kommunerna Kramfors och Sollefteå, via Norra regionförbundet, genomfördes genom projektet "God och Nära Vård på Landsbygd" med målet att skapa effektiv och tillgänglig vård på landsbygden.Upp- Ledningens stöd var avgörande för att undvika begränsningar och främja nya arbetssätt, säger Marie Hellholm som jobbade som projektledare.
Genom att överge traditionella metoder kunde vårdteamen vara kreativa och samarbeta över olika områden för att möta de unika behoven hos invånarna. Trots utmaningar med att förklara det nya arbetssättet och involvera invånarna lyckades de övervinna dessa hinder genom samarbete och öppen kommunikation.
- Det fanns utmaningar, särskilt att få alla att känna sig delaktiga det nya arbetssättet och inkludera invånarna. Genom samarbete och öppen dialog försökte vi hindra dessa problem, men det finns alltid mer att göra kring inkludering, säger Marie Hellholm.
Positiv Förändring
Den nya arbetsmodellen skapade en känsla av samhörighet och stolthet över att vara en del av en viktig förändring. Projektet avslutades i december 2022 och finns dokumenterad både i en rapport och en film.För nästa utvecklingssteg på landsbygden, har Region Västernorrland, Kramfors kommun och Sollefteå kommun fått nytt ekonomiskt stöd från Socialdepartementet. Den nya projektledaren, Sara Hjalmarsson, tar nu över och kommer att fortsätta bygga vidare utifrån tidigare erfarenheter och med framtidens behov i fokus hos invånarna i modellområdet.
- Det är en fortsättning på den inspirerande resan mot omställningen till God och Nära vård. Vi ser fram emot att följa den positiva förändringen framöver, avslutar Marie Hellholm.
FILM: Framtidens nära vård visas i gemensam film -
En trygg och nära vård för personer i LSS-boende i Sundsvalls Kommun
Syftet med projektet var att hitta samarbetsformer, arbetssätt och rutiner som leder till ökad trygghet och undvikbar slutenvård för personer som bor i kommunala LSS-boenden i Sundsvalls kommun.UppProjektet samverkade mellan Sundsvalls kommun och Region Västernorrland.
Slutrapport En trygg och nära vård för personer i LSS boende i Sundsvalls kommun (pdf)
På Sundsvalls kommuns sida för god och nära vård finns mer information om projektet. -
God och nära vård på landsbygd
Utvecklingsprojekt sedan år 2020 tillsammans med tre andra län, Jämtland/Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten.UppTre inriktningar i det utvecklingsarbete som genomföreds i Västernorrland:
- Hemma hos mig - undvika återinläggning på SÄBO i Sollefteå kommun och hemsjukvården i Kramfors kommun.
- Framtidens mötesplats - psykisk hälsa för unga i form av HLT (Hälsa, lärande och Trygghet i Sollefteå kommun och Arenan i Kramfors kommun.
- Näsåker samskapar - medborgardialog och samhällsrum i Sollefteå kommun. Näsåker samskapar har uppmärksammats nationellt via SKR och har även skapat inspiration till nyöppnade samhällsrummet i Trehörningssjö. Ett näravårdsammarbete i samverkan mellan RVN och Örnsköldsviks kommun.
Slutrapport God och nära Vård på landsbygd (pdf)
En utvecklande medborgardialog för Nära vård
SKR:s Näravårdpodd, Näsåker samskapar
Experio Seminar, Näsåker samskapar
FILM: Framtidens nära vård visas i gemensam film
En resa mot förändring och samarbete på landsbygden i Västernorrland - Hemma hos mig - undvika återinläggning på SÄBO i Sollefteå kommun och hemsjukvården i Kramfors kommun.
-
Proaktiv digifysisk seniorvård
Att genom mobil och digital vård och ett förebyggande och proaktivt arbetssätt i samverkan mellan hälsocentral och kommunal hälso- och sjukvård kunna stödja och vårda i hemmet i högre utsträckning.UppStärkt primärvård för ökad trygghet och minskad påverkbar slutenvård. Organisationsöverskridande närsjukvårdsteam. Bland annat mäta/följa EKG, CRP, HB, vita blodkroppar, glukos, urinsticka, bladderscan, blodtryck, vikt, saturation, hjärt- o lungljud, hudförändringar med mera i hemmet. Direktkontakt mellan sköterska och läkare. Start 2022 – avslutad Hösten 2023.
Slutrapport Proaktiv digifysisk seniorvård (pdf)
Kartläggning Kommunal hälso- och sjukvård i Västernorrland (pdf) -
SIP, samordnad individuell planering på distans
Sedan 2020 finns möjlighet att använda videodistansteknik för att genomföra SIP (samordnad individuell planering) mellan kommuner, region, patient och närstående.UppTre delprojekt arbetade för att öka samverkan med hjälp av videodistansteknik:
- Mellan primärvården och SÄBO
- Mellan primärvården och hemsjukvården
- Mellan sjukhus, primärvård och kommuner i samband med utskrivning från sjukhus.
Samverkan mellan region och länets kommuner
Arbetet är en del av regionens digitaliseringsarbete, med mål om att bidra till mer tillgänglig hälso- och sjukvård för länets invånare. Arbetet genomfördes i samverkan med Härnösands-, Kramfors-, Sollefteå-, Sundsvalls-, Timrå-, Ånge och Örnsköldsviks kommun.
Tidplan
Det fanns en preliminär, övergripande tidplan som tog fasta på genomförandet i de tre delprojekten. Utvecklingsarbetet i innehöll teoretisk utbildning, manualer för uppkoppling och test av teknik samt kontinuerlig uppföljning under perioden kvartal 2 2020 till och med 2023.
Projektledare
Mona Nordmar, mona.nordmar@rvn.se
Mer information om införandeprojektet
På Sundsvalls kommuns sida för god och nära vård finns mer information om projektet.