Illustration med bild av en människa i mitten: En god, jämlik och trygg vård för mig

Om Nära vård


Vad betyder God och nära vård?

Nära vård är inte bara ett begrepp utan också en stor förändring i hur svensk vård och omsorg fungerar. Syftet är att göra vården och omsorgen mer tillgänglig för alla, centrerad kring individens behov och för att förebygga sjukdomar och hälsoproblem. Målet är att ge invånarna en närmare koppling till vården genom att göra den lättare att nå och använda. Det handlar också om att öka samarbetet och samordningen mellan olika delar av vården och andra samhällsaktörer.

Varför är God och nära vård viktigt?

Med en befolkning som lever längre och fler äldre ökar behovet av vård och omsorg. Samtidigt blir vi färre som arbetar inom vården. God och nära vård är svaret på dessa utmaningar. Genom att göra vården mer förebyggande och använda nya tekniker kan vi ge bättre vård till fler människor. Dessutom gör det arbetet mer meningsfullt för dem som jobbar inom vården.

Vad innebär God och nära vård?

Nära vård handlar om att flytta vården och omsorgen närmare invånarna. Nära kan i sammanhanget handla om geografisk-, och relationell närhet men också tillgänglighet. Det betyder att vi fokuserar mer på att hjälpa människor att hålla sig friska istället för att bara behandla sjukdomar. I praktiken innebär det att vi måste jobba på nya sätt och samarbeta bättre mellan olika delar av vården och andra samhällsaktörer.

För vem/vilka gör vi det?

Omställningen till god och nära vård gör vi för länets alla invånare med fokus på patienter och brukare med behov av samverkan av både regionens och kommunernas resurser, som exempelvis:

  • multisjuka äldre
  • barn och vuxna med komplext vårdbehov
  • psykisk ohälsa
  • ohälsosamma levnadsvanor

Hur går vi vidare?

För att förverkliga nära vård arbetar vi tillsammans region och de sju kommunerna i Västernorrland för att nå våra mål. Vi satsar på att utveckla nya metoder och arbetssätt som gör vården och omsorgen mer tillgänglig och effektiv. Genom att samarbeta och dela kunskap kan vi forma en bättre och närmare vård för framtiden, det är God och nära vård i Västernorrland.

I arbetet som pågår på länsövergripande nivå finns i dagsläget en arbetsgrupp och en styrgrupp. Förvaltningschefen är representant i styrgruppen och avdelningschefen för hälso- och sjukvård i arbetsgruppen.

Utöver detta finns även en utsedd lokal samordnare för arbetet som bland annat ingår i ett nätverk med övriga kommuners motsvarande funktioner. Det finns även ett nätverk för kommunikatörer.


Tillbaka till toppen