
Färdplan nära vård - länets kommuner och region tar nästa steg tillsammans
2025-04-01 14:46
Länsledning HälSam har tillsammans med regiondirektören och kommundirektörerna beslutat om gemensam färdplan för nära vård. Färdplanen stärker och konkretiserar omställningsarbetet, vad vi, Region Västernorrland och länets kommuner, gemensamt ska prioritera och genomföra 2025 och framåt - För att utveckla en mer sammanhållen, förebyggande och tillgänglig vård för våra invånare.
– Godkännandet av Färdplanen är en viktig milstolpe. Genom att samarbeta mer strukturerat och gemensamt konkretisera vad vi ska göra tillsammans, stärker vi vården och omsorgen för våra invånare. Genom färdplanen höjer vi ambitionsnivån och kraftsamlar i gemensam riktning säger Agneta Nordlander, ordförande länsledning HälSam/områdesdirektör Närsjukvårdsområde Väster i Region Västernorrland.
Tre prioriterade målgrupper
Samverkan mellan kommun och region är avgörande för att skapa en individanpassad och personcentrerad vård och omsorg.
Tre målgrupper prioriteras:
- Mest sjuka äldre – personer med omfattande vård- och omsorgsbehov.
- Mångbesökare – patienter med återkommande kontakter som kräver samordning internt och mellan huvudmän.
- Barn och unga – med fokus på tidiga insatser och förebyggande arbete.
– Vi har sett goda resultat i flera utvecklingsarbeten. Nu handlar det om att skala upp arbetssätt och bygga en mer sammanhållen vård och omsorg. Då får vi också en bra arbetsmiljö med personal som trivs och stannar kvar, säger Johan Vikström, vice ordförande länsledning HälSam/chef Socialförvaltningen Timrå Kommun.
Gemensam riktning framåt
För att säkerställa önskad och avsedd effekt med omställningen till God och nära vård har länsledning HälSam pekat ut följande som viktigt i arbetet framåt:
- Ökad integrering av näravårdarbetet i samverkansstrukturen för skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård (HälSam) – Här nämns de lokala samverkansgrupperingarna runt om i länet som extra viktig. Den lokala samverkan är/ska vara motorn för tidiga samordnade insatser och för att tillsammans skapa och bibehålla den hållbara, effektiva och personcentrerade vården och omsorgen.
- Effektivare resursanvändning genom att skala upp och prioritera fungerande arbetssätt och utvecklingsarbeten - Färdplan nära vård pekar ut fyra gemensamma utvecklingsområden 2025 i samverkan kommun och region.
- Övergripande prioritering – För att möta framtidens behov av vård och omsorg behöver behovet förskjutas och förminskas. För att det ska vara möjligt är en vägledande prioritering i allt arbete förebyggande och tidiga insatser.
Utmaningar och nästa steg
Trots att färdplanen skapar en tydligare riktning finns det utmaningar att hantera, inte minst när det gäller att förändra arbetssätt i åtta organisationer samtidigt.
– En utmaning är att bryta gamla strukturer och skapa samsyn i hur vi använder våra gemensamma resurser. Att involvera fler, intresse- och brukarorganisationer och inte minst våra invånare, är viktigt för att nå fler och tillsammans arbeta mer främjande och förebyggande, säger Agneta Nordlander.
Förhoppningar framåt – stärkt samverkan och bättre vård
Med den beslutande färdplanen hoppas alla sju kommuner och regionen kunna växla upp arbetet med God och nära vård. Genom att bygga vidare på tidigare erfarenheter, både lokalt och nationellt, finns det stora möjligheter att utveckla vården och omsorgen på ett hållbart sätt.
– Förväntningarna på fortsatt arbete är höga. Med stöd av färdplanen kan vi ta ytterligare kliv för att stärka samverkan med fokus på tidiga insatser. Det handlar om att jobba smartare och att tillsammans bygga en framtid som håller över tid, avslutar Johan Vikström.