Skulpterad gubbe av gröna löv springer

Regionens hållbarhetsarbete

Alla verksamheter inom Region Västernorrland ska utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi arbetar för att minska vår resursanvändning och vår klimatpåverkan.

Hälsa

Region Västernorrland behöver arbeta med ett hälsofrämjande och förebyggande förhållningssätt i hela organisationen, gentemot patient, invånare, medarbetare, samt i ledning och styrning. Insatser ska riktas mot att stärka individens förutsättningar att ta eget ansvar. Hälsofrämjande och förebyggande insatser ger inte bara en positiv påverkan på människors hälsa utan även på samhällsekonomi, miljö och klimat samt trygghet och social sammanhållning. Ett sätt att minska insjuknandet i livsstilsrelaterade sjukdomar är det hälsosamtal som erbjuds till invånare när de fyller 40, 50 och 60 år. Sjukvården följer också upp ordinationer av läkemedel till äldre patienter enligt en särskild metod kallad fördjupade läkemedelsgenomgångar. Det övergripande syftet är att säkerställa att läkemedelsbehandlingen är aktuell, ändamålsenlig och säker. Läkemedelsanvändning kan påverka miljön negativt och läkemedelsbiverkningar kan innebära onödiga sjukhusvistelser och ökade kostnader för samhället. Därför ska de mediciner som är mest optimala för patient och miljö användas.

Att arbeta med hbtqi-frågor är ett viktigt arbete för att öka förutsättningar för jämlik hälsa och vård. Region Västernorrland har satsat på utbildning inom området för en förbättrad arbetsmiljö och ett bättre bemötande. 

Resursanvändning

Vår konsumtion av varor och tjänster har stor påverkan på de resurser som behövs under hela produkternas livslängd från tillverkning till avfall. Idag producerar vår organisation minst fem ton avfall per dag. Vi behöver använda produkter med lång livslängd, som kan återanvändas och återvinnas. Fokus behöver vara att byta ut engångs- till flergångsmaterial och fasa ut fossilbaserad plast där så är möjligt. I upphandlingar ställs relevanta sociala och miljömässiga hållbarhetskrav för att säkerställa att produktionen sker på ett ansvarsfullt sätt och bidrar till hållbar utveckling. För att minska miljö- och hälsofarliga produkter i verksamheten ställs också kemikaliekrav i alla upphandlingar där det har relevans.

Region Västernorrland samarbetar med flera leverantören för att utveckla hållbarhetsarbetet under avtalstidens gång. Syftet med dessa samarbeten är att bidra till ökad hållbarhet inom det område avtalet gäller.

Regionen har även en guide för att minska negativ påverkan vid inköp av förbrukningsprodukter. Guiden innehåller förslag på produkter som är bättre för miljön, ekonomin, patienter och samhället. Det bästa är att sluta med produkten men går inte det finns andra steg att ta:

  1. Sluta med produkten
  2. Minska användningen
  3. Byt till flergångsprodukt
  4. Byt till miljöbättre engångsprodukter

Guide bättre miljöval (power point)

Minskad klimatpåverkan

Vi bidrar till den globala uppvärmningen genom vår konsumtion, vår energianvändning och våra resor. Region Västernorrland har tagit fram en klimatbudget som visar att organisationen måste minska sina klimatutsläpp med minst 7 procent men helst 15 procent per år till år 2030 för att bidra till att Parisavtalets 2-gradersmål uppnås. Regionen strävar efter att alla transporter ska bli fossilfria. Antalet sjukresor med kollektivtrafiken ska öka och energianvändningen ska minska i våra fastigheter. Utsläppen har inte minskat i takt med klimatbudgeten. Här behövs kraftfulla åtgärder för att vi ska kunna hålla klimatbudgeten framöver.

Diagrammet visar Region Västernorrlands klimatbudget mellan åren 2019-2030. Staplarna visar växthusgaser i ton koldioxidekvivalenter vid en reduktionstakt av 7% per år och 15% per år. Diagrammet visar utfallet av regionens utsläpp åren 2020-2023.

 

Region Västernorrland har sedan 2013 använt intern klimatkompensation för tjänsteresor med en extra kostnad för klimatbelastande tjänsteresor, som flyg och bilresor. Pengarna används för att göra kollektivtrafikresor billigare. Den interna klimatkompensationen har lett till en kraftig minskning av flygresor till och från Stockholm och en ökning av tågresor. Tjänsteresor med bil har också minskat.

Regionen erbjuder patienter möjlighet att träffa vårdpersonal via video, vilket minskar behovet av resor och bidrar till en bättre miljö.

Regionen erbjuder fortsatt kostnadsfria sjukresor med kollektivtrafik för alla länets invånare men trots det är andelen sjukresor med kollektivtrafiken liten.

Total el- och värmeanvändning har minskat i regionens lokaler då man systematiskt arbetat med energieffektivisering av belysning, ventilation och optimerat systemen. Snökylan förser delar av sjukhuset i Sundsvall med kyla under sommarmånaderna. Solel på regionens fastigheter genererar ungefär 4 procent av elen.

Miljöledning

En förutsättning för att ständigt förbättra miljöarbetet i organisationen är att det bedrivs systematiskt och målinriktat. Att ha ett miljöledningssystem ger grundstruktur och stöd för hur arbetet ska planeras, genomföras, följas upp och förbättras. Region Västernorrlands miljöledningssystem är miljöcertifierat enligt ISO 14 001. Regiondirektören har ansvar för att miljöarbetet fungerar inom hela organisationen och att det sker en kontinuerlig utveckling. Tillräcklig kunskap är nödvändigt för hållbarhetsarbetet. För att utveckla medarbetarna och tillvarata deras engagemang genomförs utbildningar och föreläsningar med hållbarhetstema för all personal. Miljöansvaret är en integrerad del i varje chefs linjeansvar och det förutsätts ett brett deltagande av samtliga anställda.

Bureau veritas certification logga

Bureau Veritas Certification (pdf)


Tillbaka till toppen