Solnedgång på en åker

Västernorrlands kandidater till Stora turismpriset är klara

2024-07-05 08:30

De tre nominerade kandidaterna i Västernorrland är Docksta sko, High Coast Distillery och Södra Berget Bike Arena, som alla bidrar till utvecklingen av Västernorrlands och Sveriges turism.

Stora turismpriset ges till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till spridning av kunskap och utveckling av besöksnäringen. De tre nominerade kandidaterna i Västernorrland bidrar alla till utvecklingen av Västernorrlands och Sveriges turism.

Västernorrlands vinnande kandidat får:

  • Delta på den digitala prisceremonin som äger rum i december. Den sker i samband med konferensen Besöksnäring på agendan
  • Vinnaren av kandidaterna i Västernorrland belönas med 10 000 kronor.
  • Den nationella vinnaren belönas med 100 000 kronor.

Docksta sko

Naturskönt inbäddad vid foten av Skuleberget ligger Docksta Sko. Det över 100-åriga företaget har precis storsatsat på en helt ny fabrik och butik strategisk beläget i Höga Kusten. Redan 1923 tillverkades de första skorna och under årens lopp har kombinationen av traditionellt och innovativt vara lyckosamt. I decennier har de varit en platsbyggare och samhällsaktörer i området och skapat värdefulla samarbeten som lyft och utvecklat destinationen.

Tack vare ett genomtänkt hållbarhetsarbete i både materialval, tillverkningsprocess och i en inkluderande personalsammansättning har de skapat ett robust och kreativt företag som står rustat för framtiden. Med stolthet och kunskap har de byggt ett starkt varumärke – som idag syns på allt från slippers, träskor och kängor till inredning och accessoarer och bärs av både lokalbor och besökare.

Södra Berget Bike Arena

På Södra Berget i Sundsvall, cirka 230 meter över havet, ligger Södra Berget Bike Arena. Här cyklar du i norrländsk skogsmiljö med utsikt över Sundsvalls stenstad. Arenan erbjuder olika cykelleder, från gröna till svarta, och innehåller träbroar och hopp för en spännande upplevelse. Den lockar både entusiaster och nybörjare.

Södra Berget Bike Arena fokuserar på hållbarhet och tillgänglighet. Cykling är gratis för barn, och en mindre avgift för ungdomar och vuxna säkerställer hög underhållsnivå. En 800 meter lång tillgänglighetsbana finns för rullstolar och gående. Genom miljövänliga metoder och lokala samarbeten bevaras naturen. Arenan bidrar till områdets utveckling, med fler arbetstillfällen, förbättrad folkhälsa och hållbar turism, vilket ökar attraktionskraften för både lokalbefolkningen och besökare.

High Coast Distillery

Med en hänförande utsikt över den majestätiska Ångermanälven ligger ett av världens nordligaste whiskydestillerier. Här möter historien om Box Kraftverk, den ångdrivna kraftstationen, nutida medaljregn och börsnotering på Nasdaq. Sedan starten 2010 har High Coast Whisky drivits av passion, kunskapstörst och en stor portion mod att utveckla och lyfta platsen i sin produktutveckling - antingen själv eller i samarbete med andra.

Under årets alla dagar kommer besökare från när och fjärran för att ta del av guidningar, festivaler, provningar eller spana in Besökscentret. I restaurangen serveras lokalproducerad mat efter säsong och det natursköna området erbjuder camping, ställplatser och glamping. Med ett aldrig sinande utbud av idéer skapas ett destilleriområde som lyfter hela Höga Kusten som destination.

Gå in och rösta på din favorit. 

Till röstning Stora turismpriset 2024


Tillbaka till toppen