Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vårdkonflikten över – parterna överens om ett nytt avtal

2024-07-01 09:38

Den 28 juni kom SKR och Vårdförbundet överens om ett nytt avtal. Konflikten som pågått sedan slutet av april är därmed över. Du som söker vård ska göra det som vanligt om du är sjuk, och komma på bokade besök och undersökningar.

– Vi är lättade och glada över att ett nytt avtal nu är på plats. Samtidigt är vården fortsatt ansträngd och vi behöver säkerställa att de som behöver vård under sommaren också får det. Nu fortsätter analysen av vad avtalet innebär för oss i Region Västernorrland, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.

Fokus på arbetsmiljö, arbetstid och kompetensförsörjning

Det nya avtalet har ett fokus på arbetsmiljö och arbetstid och kompetensförsörjning och innehåller bland annat villkor vid utbildningsanställning, arbete med karriärmodeller, åtgärder för att sänka övertidsuttagen samt vissa arbetstidsförkortningar. Parterna är överens om en avsiktsförklaring gällande arbetstid. Det handlar till exempel om att se över behov av att anpassa arbetstiden till de olika verksamheternas behov och säkerställa medarbetarnas skyddsregler.

Löneavtalet innehåller en angiven nivå och avtalsförändringarna är i linje med märket. Målet om att prioritera särskilt yrkesskickliga fortsätter. Avtalet gäller från den 28 juni 2024 till och med den 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medlemmar i Vårdförbundet över hela landet.

Du kan läsa mer om det nya avtalet på SKR's sajt.


Tillbaka till toppen