Fotocollage på de tre sjukhusen i länet.

Trygg vård trots ansträngd bemanning

2024-07-23 10:17

Så här mitt i sommaren ser läget inom hälso- och sjukvården bättre ut än vad som först befarades innan semestrarna började. Beläggningen på sjukhusen samt i primärvården har i vissa delar varit hårt ansträngd, men tack vare samverkan och medarbetarnas hårda arbete har situationen gått att hantera.

Tack vare den kompetens som finns i organisationen, beredskap som har byggts upp med strukturer för möten och samverkan som infördes inför sommaren samt det ständiga arbete som utförts av medicinskt ledningsansvariga läkare, chefer och medarbetare, har hälso- och sjukvården kunnat ta emot och ge hjälp till de patienter som har behövt vård.

– Jag har varit runt och tagit del av medarbetares reflektioner och erfarenheter och vill trots allt beskriva det som att vi har klarat sommaren hyfsat hittills. Då menar jag hyfsat utifrån de värsta scenarion som vi såg för oss och ville skapa beredskap för, säger Roger Westerlund, områdesdirektör Närsjukvårdsområde Söder.

Samarbetet inom regionen, med länets kommuner och privata aktörer har varit avgörande för att kunna erbjuda säker vård. Insatser för att förbättra patientflöden och nya arbetssätt har visat sig vara framgångsrika. Varje vecka hålls avstämningar om patientsäkerhet där medicinskt ledningsansvariga (MLA) deltar, vilket har varit centralt för att upprätthålla patientsäkerheten.

– Utan våra medarbetare hade vi inte klarat av sommaren på det sätt vi nu trots allt gör. Deras arbete och flexibilitet är grunden till att vi kan fortsätta erbjuda trygg och säker vård för våra patienter, som ska kunna känna att vi finns här om de behöver oss, säger Agneta Nordlander, områdesdirektör Närsjukvårdsområde Väster.

Om du blir sjuk eller är med om en olycka ska du få den hjälp du behöver. Ibland räcker det med egenvård i hemmet. Öppettiderna i hälso- och sjukvården kan skilja sig. På 1177 kan du läsa mer hur du söker vård i sommar.

Så söker du vård i sommar i Västernorrland (1177.se)


Tillbaka till toppen