Tobias Johansson i träningshallen

Fysioterapeuten Tobias: "Det var stort att vara med på rehabiliteringsresor efter covid"

2024-09-02 11:18

Tobias Johansson vill hjälpa de patienter som har störst behöv av rehabilitering för att klara ett vanligt vardagsliv, ofta efter att ha drabbats av en svår sjukdom eller olycka.

Vad jobbar du med? 

- Jag är fysioterapeut på rehabiliteringsavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Jag planerar träning och tränar funktioner så som förflyttningar, gång och styrka tillsammans med avdelningens rehabpatienter.

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb?  

- Jag började på ett sommarvikariat efter att jag blivit färdig fysioterapeut och har jobbat kvar sedan dess. Jag har varit här fem år nu.

Vilka andra yrkeskategorier skulle du inte klara dig utan i ditt jobb? 

- Eftersom teamarbete är en stor del av inneliggande rehab samarbetar jag ofta med arbetsterapeut, logoped, kurator, psykolog, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

Vilka olika faktorer var avgörande för ditt val av arbetsplats? 

- Jag ville jobba med fysioterapi inom slutenvården.

Vad hjälper du patienter med en typiskt vanlig dag på jobbet?

- Största delen av de patienter jag träffar har drabbats av stroke eller traumatisk hjärnskada. Det kan även vara ortopediska skador eller patienter som behöver rehabilitera efter olyckor. Det är en bred blandning av diagnoser, men det som är den gemensamma nämnaren är att det är patienter som bedömts ha ett behov av en tids träning inneliggandes på sjukhus. Ofta är huvudmålet att bli så pass bra att man kan komma hem och klara av vardagen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att få vara en del i människors rehabiliteringsresa och se hur de tar tillbaka funktioner, till exempel att sitta, stå och gå. Det är inte alltid det blir bättre, men de gånger som patienter når sina mål känns det att man gör något bra för andra.

Vad gjorde du innan du började på ditt jobb? 

- Tre års studier för fysioterapeutexamen. Innan dess lagerjobb och halvårsresor.

Finns det någon händelse som du särskilt minns från din tid på arbetet?

- Jag hade jobbat knappt ett år när coronapandemin bröt ut. Det var många som drabbades hårt och blev IVA-vårdade under lång tid, vilket gjorde att de knappt kunde röra sig på egen hand. Jag fick se många av dem rehabiliteras från att inte kunna röra ett finger till att lära sig gå igen. Det var stort att vara en del av deras rehabiliteringsresa.

 

Mer om Tobias Johansson

  • Ålder: 31
  • Bor: Alnö
  • År i yrket: Fem
  • Om jag inte var fysioterapeut skulle jag vara: Snickare
  • Fritidsintressen: Skidåkning, träning, vandring.

Tillbaka till toppen