Maria Roos, processtödjare och arbetsterapeut, Sofie Backman, dietist, Ylva Widgren, fysioterapeut, Lena Nordkvist, psykolog och Jeanette Eklöf, kurator (frånvarande vid fototillfället) utgör specialistteamet för cancerrehabilitering i Region Västernorrland.
Maria Roos, processtödjare och arbetsterapeut, Sofie Backman, dietist, Ylva Widgren, fysioterapeut, Lena Nordkvist, psykolog och Jeanette Eklöf, kurator (frånvarande vid fototillfället) utgör specialistteamet för cancerrehabilitering.

Specialistteamet för cancerrehabilitering skapar nya vägar

2024-09-06 14:00

I Region Västernorrland har ett specialistteam för cancerrehabilitering utvecklat nya metoder för att stötta patienter och personal. Teamet erbjuder utbildning, handledning och cancerskola för att säkerställa bästa möjliga rehabilitering för alla cancerpatienter.

Specialistteamet, som startades 2018, består av en arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, psykolog och kurator och arbetar konsultativt med rehabiliteringsteam och vårdpersonal i hela regionen. I arbetet ingår strukturerade rehabiliteringsronder på kliniker som hematologi, kvinnoklinik, lungklinik och onkologi.

Patienterna får skatta sin egen hälsa

Dessa rehabiliteringsronder fungerar som en mötesplats mellan sjukvårdspersonal (som kontaktsjuksköterskor och läkare) och rehabiliteringspersonal för att tillsammans planera den fortsatta rehabiliteringen. Genom att patienterna får uttrycka sina behov via en hälsoskattning innan ronden skapas en mer samverkande och effektiv vårdprocess, i stället för att patienter remitteras fram och tillbaka utan att olika parter kommunicerar med varandra.

- Vårt mål är att alltid vara ett samtal bort för alla som behöver stöd. Genom cancerskolan får patienterna bättre förståelse för cancerrehabilitering och sina rättigheter, säger Maria Roos, arbetsterapeut och processtödjare vid Regionalt cancercentrum norr och samordnare för cancerrehabilitering i Region Västernorrland.

I specialistteamet är det endast Maria Roos som arbetar heltid, övriga i teamet arbetar en dag i veckan med uppdraget.

Multiprofessionellt samarbete

Cancerskolan, som hålls två gånger per år, erbjuder stöd och kunskap om cancerrehabilitering, inklusive symtomlindring, vardagsaktiviteter, fysisk aktivitet, kost och psykosocialt stöd. Skolan erbjuds digitalt eller på plats i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik, och bygger på ett nära samarbete mellan den specialiserade vården, rehabiliteringsverksamhet och civilsamhället, inklusive sjukhuskyrkan och patientorganisationer.

Det multiprofessionella arbetet, som samordnar resurser och säkerställer att patienterna får den bästa möjliga rehabiliteringen, har väckt intresse från andra regioner.

- Det handlar om att bygga broar mellan sjukvård, omvårdnad och rehabilitering. Vi har visat att det går att arbeta horisontellt i en annars vertikal organisation, avslutar Maria Roos.


Tillbaka till toppen