Sommarsamverkan mellan hälsocentraler

2024-06-12 09:56

Från och med nästa vecka, med start 17 juni, inleds sommarsamverkan mellan ett antal hälsocentraler i Region Västernorrland. Det görs för att den medicinska kvaliteten i sjukvården ska bibehållas när personalstyrkan minskar på grund av sommarsemestrar.

Sommarsamverkan är en arbetsform som har tillämpats i primärvården under flera år. Bland annat flyttar Hälsocentralen Bjästa sin verksamhet till Hälsocentralen Själevads lokaler mellan måndag den 17 juni och fredag 9 augusti.

Tillgängligheten via telefon påverkas inte då telefonrådgivningen fortsätter på båda hälsocentralernas ordinarie telefonnummer.

- När sommaren kommer behöver våra medarbetare få semester. För att bibehålla en god medicinsk kvalitet och en så bra tillgänglighet som möjligt har vi valt att sommarsamverka mellan vissa enheter. Det har vi gjort under flera år och det har fungerat bra, säger Kerstin Wikman, verksamhetschef för primärvården i närsjukvårdsområde norr.

Hälsocentralen i Husum kommer att vara stängd i två veckor. Samhällsrummen i Trehörningssjö och Näsåker har också sommarstängda perioder.

Primärvårdsjourerna i länet påverkas inte av några förändringar i sommar, utan kommer vara öppna som vanligt.

Utökad samverkan

I centrala Sundsvall kommer det för första året vara sommarsamverkan mellan Hälsocentralen Centrum och Hälsocentralen Gilleberget i Gillebergets lokaler från 15 juli till 9 augusti. Precis som i norr påverkas inte telefonrådgivningen. Primärvårdsjouren har öppet 

- Att samverka mellan hälsocentralerna medför minskad sårbarhet för att bibehålla patientsäkerheten om vakansläget försämras, vilket då kan ge upphov till krav på ytterligare omställningar av befintliga resurser, säger Dan Näslund, verksamhetschef för primärvården i närsjukvårdsområde söder.

I Junsele och Ramsele är hälsocentralerna öppna växelvis och patienterna hänvisas till den hälsocentral som håller öppet. 

På 1177.se finns all information om öppettider och kontaktvägar.

 


Tillbaka till toppen