Illustrerad bild med texten Mittlitt 18-31 oktober i Timrå

Snart startar Mittlitt – Västernorrlands litteraturfestival

2024-10-10 16:21

18–31 oktober äger litteraturfestivalen Mittlitt rum i Timrå kommun. Runt om i kommunen genomförs flera aktiviteter och program om böcker, läsande, skrivande och berättande. Festivalen, som arrangeras för tredje gången, är ett samarbete mellan Timrå kommun, Söråkers folkets hus, Mittuniversitetet, Region Västernorrland och lokala aktörer.

Temat för höstens Mittlitt är ”förändring”. Under festivalen händer mycket runt om i Timrå såsom litteraturscen, bokmässa, familjefestival, författarsamtal, film, musik, skrivarworkshops, konferenser, teater, sagor och myter i trädkojor, högläsning för hästar i stallet – och en spännande väsenvandring i höstmörkret. Festivalen är en mötesplats som bjuder in till samtal mellan författare och läsare för att ge möjlighet att tillsammans fundera över livet och litteraturen. 

- Vi ser verkligen fram emot festivalen i år och det är extra roligt att göra den tillsammans med viktiga aktörer från föreningslivet, med Söråkers folkets hus som nod. Mittlitt har flera intressanta och framstående författare på plats som kommer att bidra med sina perspektiv och erfarenheter. Vår förhoppning är att skapa en varm och inkluderande atmosfär, där det finns utrymme för många inspirerande samtal och möten. Det kommer att bli en riktig fest för litteraturen, säger Cecilia Dahlbäck, projektledare för Mittlitt vid Region Västernorrland.

Startkonferens om kulturen och samhällsomställningen

Festivalen startar 18 oktober med en konferens på temat "Förändring". Konferensen fokuserar på kulturens betydelse i samhällsutvecklingen och den gröna omställningen. Evenemanget belyser det fria ordets roll samt sociala och kritiska perspektiv på grön omställning i Norrland, med betoning på social hållbarhet, kultur, litteratur och utbildningens betydelse för demokratin.

Bland deltagarna finns flera kända profiler, såsom Kajsa Ravin (Kulturrådet), Arne Müller (journalist), Elisabeth Åsbrink (författare) och Karin Näslund (chefredaktör). Konferensen är öppen för alla intresserade.

Mittlitt är en del av regionens arbete med ”vänkommuner” och festivalen flyttar runt i länets alla kommuner. Vissa delar av programmet har en entrékostnad.

Här kan du läsa mer om festivalen och se hela programmet:

Mittlitt 2024 – I Timrå

 


Tillbaka till toppen