Josefina Bergqvist samtalar med en patient i ett rum på akutmottagning. Det är bara ryggen och bakhuvud av patienten som syns på bilden.

Snabbare journalhantering och säkrare vård med läsplattor på akuten

2025-04-02 15:52

Nu har vårdpersonalen på akutmottagningarna i Västernorrland fått tillgång till patientjournalen direkt i surfplattor. Med Cosmic Nova har arbetssätten förändrats, och digitaliseringen har lett till både smidigare vård och ökad patientsäkerhet.

Samtidigt som Cosmic lanserades i regionen började några verksamheter använda Cosmic Nova – ett mobilt journalsystem som gör det möjligt för vårdpersonal att snabbt och enkelt få tillgång till patientjournalen via en surfplatta. Bland de verksamheter som infört Nova finns regionens tre akutmottagningar.

På akutmottagningen i Sundsvall har arbetssätten förändrats i grunden, men trots den stora omställningen verkar personalen ha tagit emot det nya systemet väl.

Från papper till digital mobilitet

Tidigare sköttes journalföringen på akutmottagningen i Sundsvall med papper, vilket gjorde informationsflödet långsamt och ibland svårt att hantera. Men med Cosmic Nova har personalen nu tillgång till realtidsuppdaterade patientuppgifter direkt i sina läsplattor. Josefine Bergqvist, sjuksköterska på akutmottagningen beskriver förändringen:

– Vi har all information med oss när vi går till patienten. Om läkaren ändrar en ordination, ser vi det direkt. Det gör arbetet både smidigare och säkrare.

Porträttbild Josefina Bergqvist.

 

Att kunna se patientens aktuella status i realtid har gjort vården på akutmottagningen mer patientsäker. Tidigare kunde personalen behöva leta efter journaler eller invänta uppdateringar. Nu finns all information samlad på ett ställe, lättillgänglig när den behövs.

Effektivare läkemedelshantering

En av de stora fördelarna med Cosmic Nova är hur det förenklar läkemedelsordinationer. Systemet säkerställer att rätt läkemedel ges till rätt patient vid rätt tidpunkt. Om en läkare justerar en medicindos, uppdateras informationen omedelbart i systemet, vilket minimerar risken för fel.

– Tidigare var vi tvungna att gå till läkemedelsrummet och dubbelkolla ordinationer, men nu ser vi allt i paddan direkt, förklarar Josefine Bergqvist.

Automatisering och framtidsvisioner

Trots de stora förbättringarna med Cosmic Nova så finns det utvecklingspotential enligt Mattias Engman, medicintekniskt ansvarig vid akutmottagningen i Sundsvall:

– En dröm vore att kunna automatisera vitala parametrar, som blodtryck och puls, direkt in i systemet, säger han.

Porträttbild Mattias Engman.

 

För framtiden ser personalen möjligheter att bredda användningen av Cosmic Nova, inte bara på sjukhusens avdelningar utan även inom ambulanssjukvården bland annat.

– För ambulanssjukvården skulle Cosmic Nova kunna förbättra prioritering och bedömning, eftersom vårdpersonalen då får tillgång till patientens sjukdomshistorik, tidigare bedömningar och aktuella läkemedel, säger Mattias.

Läsplattorna ger också möjligheten att visa röntgenbilder och provsvar direkt för patienten kan också bidra till ökad delaktighet och förståelse för den egna vården.

– På hälsocentraler eller i hemsjukvården till exempel kan man visa hur ett provsvar förändras över tid, fortsätter Mattias.

Ett stort steg framåt

Sammanfattningsvis har Cosmic Nova inneburit en stor förändring för vårdpersonalen på Sundsvalls akutmottagning. Den digitala utvecklingen har inte bara gjort journalföringen mer effektiv, utan också bidragit till ökad patientsäkerhet.

– Det underlättar verkligen att arbeta i det här systemet, avslutar Josefine Bergqvist.

En del av ett pilotprojekt

Verksamheterna som nu gått igång med Nova är en del av ett pilotprojekt. Systemet och de nya arbetssätten ska utvärderas och ligga till grund för ett eventuellt fortsatt breddinförande.

– Arbetssätten utvärderas löpande och den utvärdering påbörjades redan innan implementeringen av Nova, säger Lovisa Benneck som är projektledare för Nova.

Ett pilotprojekt innebär att man testar något i mindre skala innan det införs på bredare front. Syftet är att se hur det fungerar i praktiken, identifiera eventuella förbättringar och säkerställa att lösningen är rätt innan den används av fler.


Tillbaka till toppen