Samverkan räddar liv vid stroke
2024-09-18 10:36
I slutet av augusti genomfördes den första trombektomin vid sjukhuset i Sundsvall av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Planering inför operationen har genomförts i samarbete mellan Region Västerbotten, Region Västernorrland och Svenskt Ambulansflyg.
Banbrytande teknik
Trombektomi är en banbrytande teknik som hittills bara erbjudits på universitetssjukhus i Sverige. Med hjälp av en tunn kateter och ett avancerat nät går man in i ett kärl på patienten, vanligtvis genom ljumsken, för att avlägsna blodproppar i hjärnan.
Under våren 2019 skrevs ett avtal med Vasa centralsjukhus som innebar att strokepatienter flögs över Kvarken för ingreppet. Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. Då gjordes ungefär 40 ingrepp per år på Norrlands universitetssjukhus, målet var 120–150 årligen och nu 2024 görs ungefär 170 ingrepp per år.
Första ingreppet på Sundsvalls sjukhus
I slutet av augusti gjordes den första trombektomin på Sundsvalls sjukhus. Alexander Henze, överläkare och sektionsansvarig på INR, interventionell neuroradiologi i Region Västerbotten, berättar att:
– Vid en stroke är tiden den absolut mest avgörande faktorn, ju snabbare man kan åtgärda och operera – desto bättre för patienten. För patienten i Sundsvall sparar vi nästan två timmar jämfört med om patienten transporterats med ambulans mellan städerna.
Svenskt Ambulansflyg har besättning och flygplan redo att starta och utrustning för ingreppet finns redo.
– En av anledningarna till att vi gör så många fler trombektomier än vi trott är att det vetenskapligt visat sig att man kan behandla fler än man trodde tidigare. Patienter som vi tidigare sa nej till är nu aktuella för behandlingen. Vi utför trombektomier dygnet runt – veckans alla dagar. Sedan jag började har jag utbildat ytterligare tre personer som utför ingreppen, berättar Alexander Henze.
På sjukhuset i Sundsvall är tanken att man så småningom ska vara självgående med läkare.
– När vi kommit igång är tanken att kunna ta emot patienter från Sollefteå, Östersund och Hudiksvall. Det är svårt att säga när vi är redo att göra ingreppen själva, vi håller just nu på med fortbildningen. Det krävs mycket kunskapsöverföring då flera yrkesgrupper ska utbildas och det är ett mycket avancerat ingrepp, säger Fredrik Björck, verksamhetschef och överläkare på verksamheten för geriatrik, neurologi och rehabilitering i Region Västernorrland.
Samverkan och samarbete avgörande
– Vi arbetar tillsammans med Sveriges regioner för att möta dagens och morgondagens behov av ambulansflyg. Det är så glädjande att denna lösning nu är på plats och att vi med flygtransport kan bidra till en förbättrad strokevård, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Samarbetet med trombektomier är något man arbetat för i många år. Det är en del av ett större arbete i att förbättra strokevården i norra Sverige.
– Vi är så många arbetsgrupper som hjälpts åt, mellan regiongränser och specialistgränser – det är det som gör det till ett sådant fantastiskt arbetssätt, säger Alexander Henze.
Fredrik Björck i Region Västernorrland fyller i:
– Jag har jobbat med frågan i drygt tio års tid. När de stora internationella studierna om trombektomi kom förstod vi att vi måste hitta transportlösningar för att kunna samverka. Det är häftigt att vi kommit såhär långt och att vi är igång.
Målet: Jämlik strokevård i Norrland
För att lyckas med uppdraget har många möten och mycket planering, simuleringar och utbildningar genomförts. Det är många aktörer inblandade.
– Genom vårt nära samarbete med Norrlands universitetssjukhus och stödet från Svenskt Ambulansflyg kan vi nu erbjuda avancerad strokevård i Sundsvall. Det är en viktig pusselbit för att skapa en mer jämlik vård i hela Norrland, säger Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västernorrland.
Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund där alla Sveriges 21 regioner är medlemmar. Förbundets ändamål är att bedriva luftfartsverksamhet och för medlemmarna tillhandahålla ambulansflyg och förbundets kansli har sitt säte på Norrlands universitetssjukhus.
Tidsförloppet för operationen som genomfördes i Sundsvall:
- Beställningen kommer till Svenskt Ambulansflyg 20.24
- Lyfter från Umeå 21.14
- Landar i Sundsvall 21.45
- Läkaren klar på sjukhuset 22.30
- Lyfter från Sundsvall 23.05
- Landar i Umeå 23.35
Fakta:
Trombektomi innebär att en kateter förs upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken. Det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas. INR står för interventionell neuroradiologi.