Sköterska med plasthandskar på tar fram ett plåster från en låda.

Samverkan ger effekt - kostnaderna minskar för hyrpersonal i hela landet

2024-09-25 09:51

För första gången på flera år sjunker regionernas kostnader för hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Det är ett resultat av intensifierat arbete i regionerna.

Första halvåret 2024 minskade regionernas totala kostnader för hyrbemanning med 28 procent jämfört med samma period året innan. Det motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor. Det framkommer i den nationella halvårsstatistiken från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Nu ser vi tydliga och positiva resultat av vårt gemensamma och beslutsamma arbete för att minska beroendet av hyrbemanning. Det är viktigt för patienternas kontinuitet, för verksamheternas utveckling och för att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdens medarbetare. Den egna personalen behöver få bästa möjliga förutsättningar för att vi ska klara hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning på sikt, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Många olika åtgärder

För att minska beroendet av hyrbemanning har alla 21 regioner arbetat tillsammans under flera år. Sedan hösten 2023 har arbetet växlats upp genom olika åtgärder. Det handlar om nya samarbeten verksamheter och regioner emellan och rekrytering av tidigare inhyrd personal, men också av olika former av begränsningar av hyrbemanning.  

Sedan januari 2024 finns ett regiongemensamt nationellt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården. Region Västernorrland anslöt till avtalet i april.

Alla regioner kommer under året successivt att ansluta till avtalet för att avropa bemanningstjänster på ett mer likvärdigt sätt. SKR bedömer att det gemensamma avtalet därför troligen får ännu större genomslag under andra halvåret.

Bättre kontroll på kostnader och kvalité

– Genom det här gemensamma avtalet får vi bättre kontroll på kvalitet och kostnader. Det kommer självklart alltid att finnas ett visst behov av hyrbemanning för att täcka tillfälliga arbetstoppar och hantera särskilda behov, men vi behöver bryta den kraftiga ökningen av hyrkostnaderna vi sett under många år och komma ned på mer rimliga nivåer, säger Viktoria Jansson (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sedan februari har Region Västernorrland minskat den totala andelen köpta hyrtimmar med drygt 30 procent. Andelen köpta timmar för enbart sjuksköterskor har nästan halverats, från cirka 8 500 inköpta timmar i veckan under januari till 4 462 timmar i slutet av augusti.

Tydlig nedåtgående trend

– Vi ser en tydlig nedåtgående trend och följer utvecklingen på daglig basis. Eftersom vi under månaderna kring det senaste årsskiftet hade rekordhöga nivåer på hyrbemanningen får den positiva utveckling vi nu ser inte fullt genomslag i den här statistiken som enbart avser första halvåret 2024, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.

Under slutet av fjolåret och början av 2024 var kostnaden för inhyrd personal i regionens hälso- och sjukvård drygt 18 procent av de totala personalkostnaderna, en historiskt hög siffra. Hälso- och sjukvårdsdirektören fick därför i uppdrag att öka andelen egna anställda och samtidigt kraftigt reducera kostnaderna för inhyrd bemanning i fyra delmål, räknat från och med den 1 februari.

– Min bedömning är att vi har goda möjligheter att klara målet för 2024 med att andelen hyrpersonal ska uppgå till högst 15 procent av personalkostnaderna. Vi ser nu också en positiv trend kring antalet egna medarbetare, som faktiskt blir fler, säger Maria Strandberg.

Långsiktigt arbete

Hälso- och sjukvårdsdirektören understryker att arbetet med att öka andelen egna medarbetare i vården är ett långsikt arbete som kommer att pågå under många år. Det handlar om många olika delar som måste samverka för att bygga en hållbar kompetensförsörjning där en bra arbetsmiljö och goda arbetsvillkor är centrala.

– Vi vill självklart att våra egna medarbetare ska trivas och stanna kvar i regionen, säger Maria Strandberg.
 


Tillbaka till toppen