Konstnären Marika Renhuvud står ute i naturen och gör en danspose.
Foto: William Stenvall Zetterström

Samiskt residens i Västernorrland 2024 – konstnären Marika Renhuvud är årets residenskonstnär

2024-05-28 15:34

I Region Västernorrlands utlysta residens för samiska kulturskapare har konstnären Marika Renhuvud utsetts som mottagare. Syftet med det samiska residenset är att främja samisk kultur i Västernorrland.

- Det känns otroligt fint att få detta förtroende av Västernorrland, att få tid och möjlighet till att utveckla sydsamisk scenkonst och skapa ett samiskt scenkonstverk för alla att ta del av, säger Marika Renhuvud.

Kulturen har en nyckelroll för länets utveckling

Det samiska residenset sker i form av ett projekt som finansieras av Statens kulturråd och Region Västernorrland, som är samiskt förvaltningsområde sen 2018. Residenset genomförs i samarbete med de två sameföreningarna i länet, Noerhtenaestie och Orrestaare Saemiesibrie, och regionala kulturverksamheter.

Satsningen bidrar till uppfyllandet av den regionala utvecklingsstrategin eftersom kulturen bidrar till inflyttning och behållande av kompetens, besöksnäring, livslångt lärande och delaktighet. Ett rikt förenings- och kulturliv är viktigt för demokrati och folkhälsa och bidrar också till länets attraktionskraft som plats och besöksmål. 

- Vi är glada och stolta över möjligheten att kunna erbjuda Marika Renhuvud det samiska residenset i Västernorrland. Det är ett sätt för oss inom Region Västernorrland att i samarbete med flera aktörer stärka den samiska kulturen, kulturarvet och förvaltningsområdet i Västernorrland, säger Maria Oldenmark, kulturchef, Region Västernorrland.

Urvalsgrupp och motivering

Urvalsgruppen har bestått av  Patricia Fjellgren, Jörgen Stenberg, Åsa Simma, Birger Ekerlid, Birgitta Ricklund, Anita Forsell, Anders Justin, Annso Grahn och Kajsa Hartig.

Ur motiveringen: Marika, samisk konstnär från Åarjelsaepmie, är en modern dansare och koreograf som med stor bredd, inspiration och ödmjukhet skapar förståelse för samisk livssyn samtidigt som hon sprider kunskap om den egna kulturen. Hon är en etablerad artist i ständig utveckling av sitt konstnärskap. Inom ramen för det samiska residenset avser hon att skapa ett scenkonstverk som med olika uttryck berättar om samiska kvinnors livsöden och urfolkskraft.

Läs mer om Marika Renhuvud på webbsidan:

renhuvuddans.se


Tillbaka till toppen