Region Västernorrlands hållbarhetspris och jämställdhetspris för 2023 är utdelade
2024-02-22 17:18
2023 års vinnare av Region Västernorrlands hållbarhetspris har nu utsetts. Samtidigt delades också regionens interna jämställdhetspris ut.
Vinnarna av Region Västernorrlands hållbarhetspris utsågs i samband med onsdagens regionfullmäktige. Det interna hållbarhetspriset delas mellan Jan Lindberg vid Regionfastigheter och Folktandvården Ortodonti och Pedodonti. Det externa priset delas mellan David Bennett, projekt Hållbara matsystem och Tokslöjdarna, Brännaskolan i Härnösand. Det interna jämställdhetspriset går till Länsverksamhet obstetrik och gynekologi.
- Det är jätteroligt att få möjlighet att dela ut dessa priser till personer och organisationer som går före och visar att det går att göra förflyttningar för hållbar utveckling. Genom att uppmärksamma dessa steg framåt, oavsett projekt, aktivitet eller verksamhet så kommer vi på lång sikt att bidra till att skapa en hållbar utveckling med hänsyn till kommande generationer i Västernorrland, säger Sara Nylund, (S), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden.
Jan motiverar kollegorna inom Regionfastigheter
Jan Lindberg vid Regionfastigheter arbetar dagligen med energifrågor för en minskad energianvändning och ökad användning av förnybar energi samt motiverar kollegorna till miljötänk. Jan är en viktig kugge i Region Västernorrlands energiarbete.
- Det är både hedrande och roligt att få priset för egen del. Men framför allt är det ett kvitto på att det energiarbete som jag och många fler med mig gör varje dag ger avtryck och verkan både inom och utanför vår fastighetsorganisation. Energi- och hållbarhetsfrågorna är komplexa och berör mer eller mindre alla på något sätt där alla kan bidra till en utveckling och förändring genom våra beslut i vardagen, säger Jan Lindberg, energicontroller, Region Västernorrland.
Tandregleringen tänker lokalt i miljöarbetet
Inom Tandregleringen i Sundsvall och Örnsköldsvik samt Pedodonti prioriteras hållbarhetsfrågorna. Med aktiviteter som är både kreativa och inspirerande blir det positiva effekter för både patienter och organisationen. Anna Jagebo och Emelie De Geer var på plats och tog emot utmärkelsen.
- Vi är glada för att få det här priset, det visar att vi är på rätt väg i vårt miljöarbete. Vi försöker tänka på hållbarhet i allt vi gör och att det ska vara en naturlig del i vårt arbete. Ett tips är att fokusera på det som är enkelt och att börja ”där man är”, säger Anna Jagebo, enhetschef, specialisttandvården, Region Västernorrland.
Tokslöjdarna lär eleverna om hållbar resursanvändning
Therese Eklund Rahm och Kerstin Eriksson (ToKslöjdarna) i projektet Ställ Om-Slöjd utvecklar skolslöjden inom hållbarhet och återbruk. Eleverna får lära sig mer om miljö och resursanvändning och det ger dem förutsättningar för att göra medvetna val och etablera ett hållbart beteende.
- Det är jätteroligt att vårt miljöarbete blir uppmärksammat genom det här hållbarhetspriset. För oss är det viktigaste att börja med miljöarbetet där man är och att göra det man kan. Att göra något man tycker är kul och som är genomförbart. Vi försöker också sprida vårt miljöarbete inom slöjdområdet till andra slöjdlärare i Härnösands kommun, säger Therese Eklund Rahm, slöjdlärare, Härnösands kommun.
Att producera mat tillsammans stärker relationer till andra människor och naturen
David Bennett projektet Hållbara matsystem försöker på ett positivt och nytänkande sätt inspirera till en hållbar livsstil. Projektet engagerar civilsamhället att producera mat tillsammans och stärker relationerna mellan människor men också mellan människor och natur. Med innovation och driv skapas engagemang hos medborgarna på ett inkluderande sätt.
- Det är fint att få ta emot det här priset. Att göra mat tillsammans är inspirerande och inkluderande, jag kan bara rekommendera att söka upp andra som också vill prova på att producera mat, säger David Bennett.
Stor vikt på målgruppen för en ökad inkludering
Samtidigt med hållbarhetspriset delas också regionens interna jämställdhetspris ut. Det tilldelas Länsverksamhet obstetrik och gynekologi. Verksamheten arbetar övergripande med fokus på mötet med målgruppen, med stor respekt och inkludering. Som ett steg i detta har de bytt namn, då det tidigare namnet inte var förenligt med dagens samhälle och utveckling.
- Vi är stolta över att ha vunnit det här priset, vi har ett fortsatt stort ansvar att försöka hänga med i utvecklingen och att alltid vara lite självkritiska kring vart vi befinner oss som organisation kopplat till jämställdhet, säger Helena Dalin, verksamhetschef för Länsverksamhet obstetrik och gynekologi, Region Västernorrland.
Regionens hållbarhetspris går till en person eller organisation som gjort en särskild insats för en hållbar utveckling värd att uppmärksammas. Prestationer som är direkt hållbarhetsfrämjande samt forsknings- och opinionsbildande insatser kan belönas. Jämställdhetspriset belönar en genomförd eller pågående jämställdhetsinsats och ska stimulera utvecklingsarbeten som leder jämställdheten framåt. Hållbarhetspriset utgörs av 20 000 kronor (10 000 vardera för 2023) och jämställdhetspriset 25 000 kronor.