Svartvitt fotografi med en jordbrukarfamilj framför ett torp, från början av 1900-talet.
Foto: Viktor Lundgren

Region Västernorrland utlyser kulturarvsresidens

2024-05-27 15:46

Region Västernorrland ger yrkesverksamma inom konst- och kulturområdet möjlighet att ansöka om ett kulturarvsresidens genom utlysningen "Barn och ungas kulturarv". Sista ansökningsdatum är 7 augusti

Under residenset ges möjlighet att göra research kring inriktningen utifrån sitt eget skapande. Det ges även möjlighet att samverka med kulturverksamheter i Västernorrland. Utlysningen av kulturarvsresidenset genomförs i samarbete med Kramfors Kommun.

- Det är aktuellt och viktigt att vi nu lyser ut ett kulturarvsresidens som lyfter barn- och ungas kulturarv. Många människor och berättelser har inte förekommit i historiebeskrivningen under historiens gång vilket bidragit till marginalisering och tystnad. Ett kontinuerligt berättande och kunskapsbyggande om vår historia och samtid är en förutsättning för fri åsiktsbildning och demokrati, säger Maria Oldenmark, kulturchef på Region Västernorrland. 

Residenset ska bidra till att kulturarvet blir angeläget för alla. På så vis kan fler berättelser främjas och varierande perspektiv på historien belysas.

På vår webbsida om residenset hittar du mer informatiom om hur du ansöker:

Region Västernorrland - Residens med inriktning barn och ungas kulturarv (rvn.se)

 

Residenset kopplar till regionala utvecklingsstrategin

Kulturarvsresidenset bidrar till uppfyllandet av den regionala utvecklingsstrategin för Västernorrland. Ett kontinuerligt berättande och kunskapsbyggande om vår historia och samtid är en förutsättning för fri åsiktsbildning och demokrati. Residenset medverkar till livslångt lärande och delaktighet och bidrar till social sammanhållning och folkhälsa.

Region Västernorrland - Regional utvecklingsstrategi (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen