Thorben Sköldvik och Ida Ågren visar en blåsvolymmätare.
Thorben Sköldvik och Ida Ågren visar en blåsvolymmätare.

Region Västernorrland lockar framtidens medicinska ingenjörer

2024-06-18 09:41

Det råder brist på medicinska ingenjörer. För att locka fler till yrket har verksamheten för medicinsk teknik i Region Västernorrland bjudit in gymnasieelever till sjukhusen vid ett antal gånger under våren för att låta dem prova MT-utrustning.

- Syftet har varit att väcka intresse för medicinteknik och på sikt få fler att välja den yrkesbanan. Konceptet har varit lyckat och uppskattat. Jag kan även tillägga att medarbetarna också tycker att det är riktigt roligt, säger Martin Bylund, verksamhetschef för medicinsk teknik.

Använda utrustning

Besöken arrangeras i samarbete med Handelskammaren. Vid terminens sista besök, som var på sjukhuset i Sundsvall, var det en naturklass från Timrå gymnasium som bland annat fick prova att använda utrustning för övervakning, ögonsjukvård och ultraljud.

Tidigare har elevbesök även ordnats på sjukhuset i Örnsköldsvik efter samma koncept.

- Det är hård konkurrens om ingenjörerna och få som söker utbildningarna i medicinsk teknik. Genom att visa vår arbetsplats kan vi marknadsföra yrket och få fler att söka den typen av utbildning. Samtidigt visar vi upp allt bra som regionen gör och ger en positiv bild av oss, säger Martin Bylander.

Fortsätter under höstterminen

För att arbeta med medicinsk teknik är man antingen ingenjör och har en ingenjörs- eller civilingenjörsutbildning eller tekniker och har en utbildning inom teknik.

Till hösten kommer det att bli fler elevbesök inom verksamheten


Tillbaka till toppen