Bild som beskriver seminarierna som Region Västernorrland arrangerar i Almedalen 2024.

Region Västernorrland arrangerar seminarier under Almedalen 2024

2024-06-20 14:26

Tillsammans med kommunerna i Västernorrland samt övriga regioner i norra Sverige arrangerar Region Västernorrland fem seminarier och ett mingel i Almedalen 2024. Syftet med satsningen är öka förståelsen och engagemanget för den historiska samhällsomställning som pågår i hela norra Sverige, och inte minst i Västernorrland.

Den pågående gröna omställningens miljardinvesteringar och företagsetableringar bidrar till nödvändig tillväxt och inflyttning. För att lyckas med utvecklingen behöver vi framför allt bygga nya bostäder och få hjälp av staten att dela riskerna. Det är också utgångspunkten för flera av de seminarier som Västernorrland är med och arrangerar:

  1. Norra Sverige måste komma i gång med bostadsbyggandet
  2. Sverige bidrar till att göra världen grönare – stort ansvar med stora risker behöver delas med staten
  3. Är omställningen i norra Sverige ett hot för södra Sverige?
  4. Batteritillverkning – så reindustrialiserar vi Sverige på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.
  5. Går det så bra nu att det går åt skogen i alla fall för norra Sverige?

 Mer information om de olika seminarierna finns på:

https://almedalsveckan.info/

Samhällsbygge genom hållbar omställning och utveckling

Almedalsveckan, som pågår i fyra dagar med start 25 juni, är världens största demokratiska mötesplats och Region Västernorrland deltar för att skapa större insikt kring vår situation, påverka nationell nivå samt fortsätta bygga en plattform för hållbar utveckling i hela norra Sverige. "Ett samordnat påverkansarbete gentemot nationell och internationell nivå" är en prioritering i Västernorrlands Regionala utvecklingsstrategi som Region Västernorrland, kommuner och ett antal övriga aktörer i länet står bakom.

Region Västernorrlands deltagande

Från Region Västernorrland deltar Jonny Lundin (C), regionråd, Roger Wetterstrand, strateg, Frida Bergman, strateg, Henric Fuchs, projektledare och Sara Hjalmarsson, processledare. Kostnaderna för Almedalen uppskattas till cirka 107 000 kr, vilket omfattar delkostnader för fem seminarier som genomförs i samverkan med andra aktörer och ett gemensamt mingel.

Utöver detta tillkommer det som sker i projektet Botniska korridorens regi, där Region Västernorrland är en av flera regioner, och det seminarium som arrangeras av ett projekt som ägs av Norra sjukvårdsregionförbundet (de fyra nordligaste regionerna tillsammans), samt resekostnader. Kostnaderna finansieras med projektmedel.

 


Tillbaka till toppen