Patientenkät visar: Vården i Västernorrland upplevs som bra men tillgängligheten upplevs som ett problem

2024-09-30 09:33

Majoriteten av patienter inom psykiatrin i Västernorrland upplever att de får god och respektfull vård, enligt Nationell Patientenkät (NPE Psyk 2024). Trots förbättringar kvarstår tillgänglighet som ett stort problem.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) får positiva resultat nationellt

BUP-mottagningarna i regionen har högre resultat än rikssnittet och regionens egna resultat är mycket förbättrat jämfört med den senaste mätningen 2022. Ett missnöje över långa väntetider framkommer i de öppna svaren. När vårdkontakt etablerats är dock majoriteten nöjda över vården och det stöd patient och närstående får.

- Vi arbetar strategiskt med att öka tillgängligheten på alla våra mottagningar och uppfyller vårdgarantin på 90 dagar för nybesök och behandlingsuppstart. Cirka 62 procent får nybesök inom 30 dagar och akuta besök erbjuds alltid tid samma dag eller dagen efter, säger Mats Gidlund, länsverksamhetschef BUP.

Förbättringarna har uppnåtts genom effektiv produktionsplanering, ökad genomströmning och förändrade arbetssätt. Detta har lett till att verksamheten nu åter kan fokusera på de svårast sjuka patienterna.

Positiv trend inom rättspsykiatrin

Rättspsykiatrin visar förbättrade resultat jämfört med 2022, särskilt inom helhetsintryck och emotionellt stöd.

- Vi är glada över trenden men måste öka svarsfrekvensen. Implementeringen av 'Meningsfull heldygnsvård' förväntas öka patienternas delaktighet, säger Kristine Lokrantz Eriksson, verksamhetschef för sluten- och öppenvårdskliniken, Rättspsykiatriska regionkliniken.

Förbättringar inom psykiatrisk slutenvård för vuxna

Den psykiatriska slutenvården för vuxna visar förbättringar, särskilt inom information och kunskap, och en ökning av delaktighet i vårdplaner.

Utmaningar i psykiatrisk öppenvård

Den psykiatriska öppenvården i Västernorrland ligger under rikssnittet i alla frågeområden.

- Tillgängligheten till första besök har ökat från 64 procent till 86 procent inom 90 dagar. Förbättringsarbeten fortsätter för att uppfylla vårdgarantin, säger Hans Vikström, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin.

Faktaruta:

Nationell Patientenkät (NPE Psyk 2024) genomfördes mellan maj och augusti 2024. Enkäten besvarades nationellt av 29 171 nationellt personer och i Västernorrland av 763. Syftet med enkäten är att fånga patienternas upplevelser för att förbättra vården.


Tillbaka till toppen