Porträttbilder av Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör och Viktoria Jansson (M) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Viktoria Jansson (M)

Ökningen av egna anställda i hälso- och sjukvården fortsätter: ”Positiv utveckling”

2025-04-24 12:30

Sedan starten av 2024 har antalet tillsvidareanställda inom hälso- och sjukvården ökat med 192 personer. Samtidigt minskar andelen inhyrd bemanning, även om målet om en minskning med 60 procent den 30 mars 2025 inte fullt uppnås.

- Det här är en positiv utveckling som visar att det långsiktiga och strukturerade arbetet ger resultat. Att öka andelen egna medarbetare är viktigt för att säkerställa en kostnadseffektiv, trygg och långsiktigt hållbar sjukvård. Genom att satsa på egen personal kan vi skapa bättre kontinuitet för patienterna, en mer stabil arbetsmiljö och bättre ekonomi inom sjukvården. Vi behöver nu fortsätta hålla i och hålla ut, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Viktoria Jansson (M).

Antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor har ökat med 91 personer och undersköterskor med 68. Antal läkare har ökat med 30 personer och antal specialistsjuksköterskor med 9 personer. Gruppen omvårdnadsassistenter har dock minskat med 8 personer. Från 31 december 2023 har antalet egna medarbetare inom hälso- och sjukvården i Region Västernorrland ökat från 3 177 till 3 369.

Beslut om nytt delmål

Hälso- och sjukvårdsdirektören fick i uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare i år att fortsätta reducera köpta timmar för inhyrd personal under 2025. Under årets första 13 veckor har resultatet varierat mellan 53 – 29 procent och vid mätpunkten för delmål 1 var minskningen 38 procent.

- På vissa håll klarar vi omställningen väldigt bra, på andra har vi haft större utmaningar. Det varierar även en del mellan olika veckor. Det här är ett långsiktigt arbete, så det gäller att vi fortsätter arbeta tillsammans för att nå en acceptabel nivå. Just nu arbetar vi stenhårt med att få in avrop på bemanning inför sommaren för att täcka upp för alla medarbetare som ska ta ut sin semester, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att delmålet för vecka 36, 7 september, är oförändrad, det vill säga att en minskning med 60 procent.

Gemensamt arbete

Regionerna har länge arbetat för att minska beroendet av hyrbemanning och sedan januari 2024 finns ett nationellt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster. Region Västernorrland anslöt till avtalet i april 2024.

- ­Genom stor delaktighet och engagemang från både medarbetare och chefer har initiativ till uppdragsväxlingar och nya arbetssätt utvecklats, vilket har förbättrat både arbetsmiljö och den vård våra patienter möter. Vi ska fortsätta utveckla samarbetet över länet, med målet om att vi tillsammans ska arbeta som en region med ett gemensamt uppdrag, säger Maria Strandberg.

Bakgrund

  • Under 2024 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden 4 olika delmål för att nå kostnadsminskning enligt åtgärd i den ekonomiska handlingsplanen, totalt en minskning med 45 procent vid utgången av 2024.
  • Utgångspunkt är antal köpta timmar vecka 6 under 2024.
  • För 2025 är delmål 1 och 2 att uppnå en minskning med 60 procent vid mätning vecka 36.

Läs mer: Region Västernorrland - Hyroberoende vård


Tillbaka till toppen