Maria Tempé
Maria Tempé, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Ökning av covid-19-fall och sjukhusvårdade patienter

2024-08-16 10:56

Efter en lång period med liten vårdbelastning av covid-19 i Västernorrland har regionen sedan vecka 29 sett en tydlig ökning av antalet diagnosticerade fall. Föregående vecka registrerades 61 fall i regionen. Det kan jämföras med 1-12 fall per vecka under perioden februari till mitten av juli.

- För att minska smittspridningen till grupper i samhället som riskerar allvarlig sjukdom, kan den som har symtom som talar för covid-19 eller andra luftvägsinfektioner undvika att träffa äldre och personer i riskgrupp, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Fler inneliggande patienter med covid-19

Antalet inneliggande patienter på länets sjukhus med bekräftad covid-19 har också ökat sedan slutet av juli och toppade i början av innevarande vecka. Både antalet nydiagnosticerade fall av sjukdomen och inneliggande patienter har minskat mot slutet av veckan, vilket talar för att toppen möjligen är nådd för denna gång.

- Det finns dock en risk att skolstart och återgång till arbete efter semestrarna åter kan öka smittspridningen i samhället den närmaste tiden, säger Maria Tempé.

Provtagning för covid-19 utförs endast inom sjukvården och på särskilda boenden för äldre när det behövs för vård och behandling, då det inte längre finns något generellt behov för allmänheten att provta sig.

Ny virusvariant dominerar smittspridningen

Ökningen av covid-19-fallen bedöms bero på spridning av en ny undervariant av viruset som har en förmåga att kringgå immunförsvaret. Det finns inget som talar för att denna variant orsakar svårare symtom än tidigare varianter. 

Vaccination med uppdaterat vaccin startar i oktober

Höstens vaccination mot covid-19 och influensa startar den 15 oktober för 65 år och äldre samt riskgrupper enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Ett uppdaterat vaccin mot covid-19 kommer att användas som är bättre anpassat efter de virusvarianter som sprids nu.

Bokningen av vaccinationstider öppnar den 17 september. Information om detta kommer inom kort på 1177.se och på regionens hemsida. För närvarande pågår inga vaccinationsinsatser mot covid-19 i regionen. De flesta i befolkningen har fortfarande ett gott skydd mot allvarlig sjukdom orsakad av covid-19.


Tillbaka till toppen