Anna Lundin,  Pierre Holmgren, Peder Lundberg, Nadia Ryynänen, Therese Jangdal och Marie Palm.
Anna Lundin, Pierre Holmgren, Peder Lundberg och Nadia Ryynänen ingår i SPUNG-gruppen. Therese Jangdal är enhetschef för psykakuten i Sundsvall och Marie Palm är enhetschef för SPOT i Medelpad och Härnösand.

Nytt psykiatriteam hjälper unga vuxna att må bättre – innan det går för långt

2025-04-23 08:30

I Västernorrland har ett nytt team inom psykiatrin börjat arbeta för att fånga upp unga vuxna som mår psykiskt dåligt – innan problemen blir så stora att de kräver specialistvård. Teamet kallas för SPUNG och riktar sig till personer mellan 18 och 25 år.

– Vi vill nå de unga som befinner sig i ett skört skede i livet och inte behöver traditionell psykiatrisk vård – men som ändå behöver någon som stöttar och hjälper dem vidare, säger Marie Palm, enhetschef för SPOT Medelpad och Härnösand.

Hembesök i stället för inläggning

SPUNG är en del av SPOT – Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam – som finns i flera delar av länet. Det är mobila team som ofta gör hembesök, vilket gör att många patienter slipper läggas in på sjukhus.

Sedan ett halvår tillbaka har SPOT en särskild ungdomsgrupp, SPUNG, som fokuserar på unga vuxna. Teamet är än så länge verksamt i Sundsvallsområdet.

– Det är en ålder då livet förändras snabbt. Många står inför stora beslut och förändringar efter gymnasiet – och samtidigt kanske man inte har vuxenlivet riktigt på plats än. Det skapar oro, säger Pierre Holmgren, behandlingsassistent i teamet.

Fångar upp dem som annars faller mellan stolarna

Många unga kommer till psykiatriska akutmottagningen i kris. En vanlig situation kan vara någon som uttryckt självmordstankar under alkoholpåverkan. Om personen inte bedöms vara i behov av psykiatrisk vård på sjukhus skickas hen hem utan vidare hjälp.

– Vi har länge sett behovet av att stötta just den här gruppen, säger Therese Jangdal, enhetschef på psykakuten.

I dag får SPUNG-teamet i uppdrag att följa upp de här patienterna – ofta med ett hembesök. Tillsammans med personen gör teamet sedan upp en plan för eventuell fortsatt kontakt.

"Det handlar om att finnas där"

Vid hembesöken märker teamet ofta att de ungas psykiska mående är kopplat till yttre faktorer: oro hemma, avsaknad av mat eller pengar, eller brist på stöd från vuxna.

– Ibland blir vi nästan som en ställföreträdande förälder. Det handlar om att finnas där när ingen annan gör det, säger Peder Lundberg, behandlingsassistent.

Anna Lundin är teamets sjuksköterska.

– Vårt mål är inte att ta över socialtjänstens roll. Men vi kan visa vägen till rätt hjälp, och finnas där under tiden, säger hon.

Tidiga insatser som gör skillnad

Sedan starten har SPUNG träffat ett 50-tal unga i Västernorrland. De flesta har inte behövt återvända till psykiatrin.

– Det visar att vi gör nytta. Men vi har också hittat svårt sjuka patienter som annars inte hade fått hjälp i tid. Det är därför vi finns, säger Marie Palm.


Tillbaka till toppen