Flera personer, med och utan sjukvårdskläder, står framför en ambulansgul sjuktransportbil.
Medarbetare som varit inblandade i arbetat med den nya sjuktransportverksamheten. Namnlista finns nederst i texten.

Ny sjuktransportverksamhet startar upp i Sollefteå

2024-05-29 09:00

Under våren har ambulansverksamheten i Region Västernorrland köpt in och utrustat två fordon och anställt tre medarbetare till en ny sjuktransportverksamhet som startar upp i början av juni.

- Det är glädjande att den nya sjuktransportverksamheten nu kommer i gång. Det är ett viktigt komplement för att såväl avlasta ambulansen som att kunna möta invånarnas olika behov av vård och transporter utanför sjukvårdsbyggnaderna, säger Elina Backlund Arab (S) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Larmen har ökat över tid 

Bristen på bemanning som uppstod när den nya arbetstidslagen trädde i kraft förra hösten har påverkat ambulanssjukvården i hela länet, men har varit särskilt påtaglig vid ambulansstationerna i Sollefteå och Kramfors. Ambulanser har behövt ställas oftare, då bemanningen inte har räckt till. Parallellt med akuta uppdrag utför ambulansverksamheten även transporter som inte kräver ambulanssjukvård, vilket påverkar ambulanssjukvårdens tillgänglighet.

- Ambulanssjukvårdens larm har över tid ökat och bland dem finns också transporter av patienter med litet eller inget vårdbehov. Dessa transporter utför vi i dag med akutvårdsambulans, som egentligen ska finnas tillgänglig för de mer akuta uppdragen. Konsekvensen har blivit att ambulanssjukvården bedrivs med mindre marginaler och att det kan dröja längre tid för de patienter som har ett behov av akut vård, vilket såklart inte är bra, säger Jens Enheim, verksamhetsutvecklare vid ambulansen.

Inspiration från andra regioner

För att lösa detta har Region Västernorrland nu startat upp en sjuktransportverksamhet, som ska avlasta ambulanssjukvården när det gäller vissa typer av transporter. Denna form av verksamhet finns redan i en del andra regioner och som Västernorrland tagit inspiration från, däribland Dalarna och Värmland.

- I de regioner vi har samverkat med är sjuktransportverksamheten väl utbyggd och erfarenheter därifrån visar att det finns ett tydligt behov av denna typ av transportresurs. Ett fordon kan förstås inte svara mot hela behovet, men det ger oss chansen att utveckla och etablera ett nytt arbetssätt samtidigt som det lokalt i framför allt Ådalen kan bidra till att öka ambulanssjukvårdens tillgänglighet, berättar Jens Enheim.

Bättre rustad för eventuella kriser

Under maj får de tre sjuktransportmedarbetarna introduktion av erfarna ambulanssjuksköterskor i Sollefteå och Kramfors och i början av juni är det tänkt att den nya verksamheten ska börja rulla.

- Vi tror mycket på den här lösningen och vår ambition är att på sikt kunna utöka verksamheten med fler bilar och medarbetare. Det handlar även om att vi i regionen ska bli bättre rustade för kriser genom att öka vår transportkapacitet, säger Jens Enheim.

Alla dagar i veckan

Sjuktransporten kommer att vara i drift under dagar och kvällar måndag till fredag samt dagtid på helgerna. Det primära uppdraget blir att transportera patienter som inte är i behov av ambulanssjukvårdens vård eller övervakning mellan vårdinrättningar eller från bostaden till sjukhus. Bilarna kan transportera en liggande och två sittande patienter och kommer att vara bemannade med en undersköterska. Inför sommaren har även två vikarier utbildats, för att möjliggöra att sjuktransporten drivs utan avbrott.

Bildtext:

Från vänster, Jens Enheim verksamhetsutvecklare för ambulanssjukvården och projektleder införandet av den nya sjuktransporten, Björn Olsson enhetschef för ambulanssjukvården i Sollefteå, Tomas Sandberg, Sanna Westin, Elin Wåhlén, Viktor Svensson och Malin Bergström är anställda till den nya sjuktransportverksamheten, Sanna och Elin som sommarvikarier. Jessica Arcordh från kommunal, Martin Signal Bergius från vårdförbundet, Robert Karlström är ambulanssjuksköterska vid ambulanssjukvården i Sollefteå och utbildningsansvarig.


Tillbaka till toppen