Skrattande barn

Samverkan som växer - BarnSäkert i nästan i hela Västernorrland

2024-06-27 09:00

BarnSäkert är en samverkansmodell som används för att fånga upp psykosociala riskfaktorer i små barns liv. Den infördes som ett pilotprojekt i Sundsvall 2022 och har fortsatt implementeras sedan dess. Nu är Barnsäkert en uppstartad arbetsform i sex av Västernorrlands sju kommuner.

Vid de första kontakterna med BVC-sjuksköterskan får föräldrar information om BarnSäkert. Det är en metod med ett frågeformulär med 18 frågor som rör olika typer av risker som kan uppstå i småbarnsfamiljer. Utgångspunkten är att ju tidigare riskerna identifieras och hanteras, desto bättre är det för barnet.

Frågor som tas på allvar

Samma frågor, som föräldrarna var och en får svara med hjälp av en surfplatta med ett stort antal språkval, återkommer sedan vid fem ytterligare tillfällen under de cirka 17 besök som föräldrar vanligtvis gör på BVC tills dess att barnet börjar i förskoleklass.

Frågorna handlar om barnsäkerhet, ekonomisk oro, nedstämdhet, föräldrastress, risk- eller missbruk och våldsutsatthet som finns eller tidigare har funnits i hemmet.

- När vi följer svaren över tid kan vi se om de förändras. Ofta ser vi också att föräldrar tar frågorna på allt större allvar eftersom vi tar upp dem gång på gång, säger Anette Sjöstedt, projektledare för BarnSäkert och barnhälsovårdsöverläkare i Region Västernorrland.

Stor entusiasm i kommunerna

Anette Sjöstedt och Marléne Melander, som är koordinator i BarnSäkert och vårdutvecklare inom barnhälsovård, är eniga om att införandet av BarnSäkert runt om i kommunerna har gått över förväntan.

- Vi började med Sundsvall som är den största kommunen. När sedan Ånge och Timrå hörde av sig till oss och ville vara med var det relativt enkelt att införa BarnSäkert i de kommunerna eftersom de är är mindre, säger Marlene Melander.

Kort därefter kontaktades processledningen av flera intresserade kommuner och beslöt att inleda samarbetet med Sollefteå, Kramfors och Härnösand på en och samma gång.

- Det var rätt tajming. Alla BVC-sjuksköterskor positiva och kommunerna var glada över samarbetet. Fördelen med BarnSäkert är att olika professioner möts och kan använda sina resurser på ett bra sätt redan från början, säger Anette Sjöstedt.

Bred samverkan

Professionerna som samverkar är, förutom sjuksköterskan från barnhälsovården, framför allt familjebehandlare och socialsekreterare från socialtjänsten. Det finns även förberett en resurslista med kontaktuppgifter till andra enheter inom kommunen som kan stödja familjerna, som till exempel budget- och skuldrådgivning, familjerådgivning och öppen förskola.

- Styrkan är ett planerat samarbete mellan BVC-sjuksköterska och socialtjänstens frivilliga stöd och service mot familjer. Olika professionerna lär känna varandra. Det finns sedan en regelbunden tid avsatt för att ge gemensamt stöd efter behov, säger Marléne Melander.

Ger alla chansen till stöd 

Alexandra Nordell, samordnare och familjebehandlare i Timrå kommun, berättar att de länge haft kontakt med BVC med önskan om ett närmare samarbete.

- När BarnSäkert implementerades i länet förstod vi förstod att metoden, genom dess strukturerade arbetssätt, skapar bättre förutsättningar för samverkan, säger hon.

Genom BarnSäkert ser hon ökade chanser för alla småbarnsfamiljer kommunen får adekvat stöd i ett tidigt skede.

- Socialtjänsten har ett stort intresse av att arbeta förebyggande, där föräldrar tidigt får kännedom om det stöd som finns i kommunen, till exempel rådgivande och stödjande samtal i föräldrarollen som inte journalförs eller föregås av en utredning. BarnSäkert möjliggör detta genom tvärprofessionella team som kan vägleda föräldrar till rätt instans. 

Statliga medel för digital teknik

Eftersom BarnSäkert bygger på utvecklat samarbete mellan kommun och region, samt mellan olika professioner, är det ett tydligt exempel på omställningen till god och nära vård. Genom programmet för God och Nära vård i Västernorrland har det tillförts statliga medel, bland annat till investeringar i den digitala tekniken.

 


Tillbaka till toppen