Arbetsgruppen bakom samhällsrummet i Överturingen.
Arbetsgruppen som samarbetar kring samhällsrummet som nu ska invigas består av boende i Haveröområdet och representanter från Ånge kommun och Region Västernorrland. På bilden utanför byggnaden står Rut Norda, Gunnar Karlsson, Elisabet Adolph, Harriet Svensson, Ingegerd Mattsson, Gunilla Olsson, Birgitta Sjögren, Jennie Näslund

Nu får byborna ökad tillgänglighet till vården – samhällsrum invigs i Överturingen

2024-05-23 09:00

Vid en medborgardialog fick Haveröborna frågan om vad som är viktigast för dem att ha i närområdet. Ett svar var en mer tillgänglig sjukvård. Nu, två år senare, öppnar samhällsrummet i Överturingen.

Måndagen den 3 juni invigs samhällsrummet som byggts i en före detta förskola mitt i byn. Det har ett provtagningsrum som en dag i veckan bemannas av undersköterskor från Ånge kommun som arbetar på uppdrag av Hälsocentralen Ånge. De tar blodprover, som Haveröborna annars skulle behöva åka runt fem mil enkel väg för att lämna i Ånge.

- Jag och två kollegor arbetar vanligtvis i hemtjänsten, men nu kommer någon av oss att vara i Överturingen två timmar varje onsdag. Vi har fått särskild utbildning på hälsocentralen för att utföra den här typen av provtagning, säger undersköterskan Eva Ålander.

Camilla Rönningås ställer i ordning provtagningsrummet i de nya lokalerna
Camilla Rönningås, enhetschef på Hälsocentralen Ånge, ställer i ordning provtagningsrummet i de nya lokalerna

Stort engagemang

Samhällsrummet har tagit form inom ramen för programmet God och Nära vård i Västernorrland. Det innebär att processen delvis har finansierats med statliga medel.

Jennie Näslund är samordnare för nära vård i Ånge kommun.

- Det har varit ett starkt engagemang från ortsborna. Det finns en arbetsgrupp som jag och Camilla Rönningås från Hälsocentralen Ånge har träffat regelbundet. Oftast har vi varit mellan tio och femton personer på mötena, säger hon.

Jennie Näslund monterar upp en skylt på husfasaden.
Jennie Näslund monterar upp skylten inför invigningen den 3 juni.

Rum för självservice

Gunnar Karlsson bor i Haverövallen. Det är en av byarna i Haveröområdet, där Överturingen är den största orten.

- Lokalerna är mycket väl anpassade för den här verksamheten. Förutom att vi har ett provtagningsrum finns det ett rum med utrustning för videosamtal och olika möjlighet till självservice, som att ta sitt blodtryck, mäta sin längd och väga sig. Vi har många småbarn i Haverö just nu och föräldrarna kan komma till samhällsrummet för att väga sina bebisar, säger han.

En annan drivkraft från samma by är Rut Norda.

- Vi har räknat på att det finns cirka 1000 personer som kan ha nytta av samhällsrummet. Tio procent av patienterna som är listade på Hälsocentralen Ånge som bor i det här området, säger hon.

Vårdmöten på videolänk

Fortsättningsvis kommer vissa besök som bokas på hälsocentralen kunna genomföras digitalt i samhällsrummet.

- För dem som vill kan en del av provtagningarna följas upp genom videosamtal. Vi kommer att kunna prata med distriktssköterska, läkare och fysioterapeuter på skärmen, berättar Rut Norda.

Dessutom finns förhoppningar om att verksamheten ska kunna utvidgas.

- På mötet som vi hade med regionen och kommunen i dag pratade vi om det till exempel skulle kunna bli möjligt att få fotvård här. Det behöver vi ju också åka till Ånge för att få i dag, säger Gunnar Karlsson.

Mer information om servicen i samhällsrummet och varför det placerats i just Överturingen finns på Ånge kommuns hemsida. 

Fakta samhällsrum

  • Överturingen ligger 59 kilometerväster om Ånge och samhällsrummet i byn blir det tredje i Västernorrlands län.
  • I slutet av förra året öppnade ett samhällsrum i Trehörningssjö där både Region Västernorrland och Örnsköldsvikskommun erbjuder service. Trehörningssjö ligger cirka 50 kilometer från hälsocentralen i Husum.
  • Länets första samhällsrum startades i Näsåker i Sollefteå kommun. Det skedde inom ramen för Landsbygdsprojektet som en del av programmet God och Nära Vård i Västernorrland.

Tillbaka till toppen