Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 22 maj

2024-05-22 15:50

Aktuellt läge gällande arbetet med effektivare administration, delårsrapport och tillfälligt förlängt listningstak för hälsocentraler i Sundsvall var på agendan under regionstyrelsens sammanträde på onsdagen.

Delårsrapport och arbetet med effektivare administration

Årets första månader har sammanfattningsvis varit intensiva. Den samlade bedömningen är att det pågående effektiviseringsarbetet och organisationsförändringarna i regionledningsförvaltningen i stort fortgår enligt plan. Effektiv administration är ett område inom förvaltningen som engagerar samtliga områden. Uppföljningsmodeller, arbetsmiljöfrågor, kommunikation och olika digitala lösningar är alla delområden i det samlade uppdraget.

Regionledningsförvaltningen har inför 2024 fått en minskad ram med 25 miljoner kronor. Aktiva effektiviserings- och besparingsåtgärder har genomförts för att nå målet 2024 samt långsiktiga åtgärder. I dagsläget har 24,2 miljoner kronor uppnåtts för årstakten. Under 2025 och 2026 ska kostnaderna minska med ytterligare 25 miljoner kronor.

För att klara årstakten i kostnadssänkningen har bland annat 25,25 tjänster tagits bort, varav 13,25 av dessa var vakanser då förvaltningen under andra halvan av 2022 och hela 2023 varit försiktiga med att återbesätta tjänster.

Pågående omställningsarbeten

Det övergripande målet med omställningsarbetet är att etablera en långsiktig förmåga att utföra regionens uppdrag till nödvändig nivå och kvalitet med de resurser regionen förfogar över. Fyra områden med stor potential att effektivisera administrationen har identifierats:

  • Omorganisation av regionledningsförvaltningen med fokus på en effektiv serviceorganisation.
  • Inköp – mer standardiserat sortiment och striktare inköpsstyrning.
  • Produktions- och kapacitetsplanering som ska frigöra tid för vårdpersonal och därmed minska behovet av hyrpersonal.
  • Medicinsk dokumentation där exempelvis medicinska sekreterare övertar dokumentationsansvar vid olika moment inom slutenvården.

Läs mer om den ekonomiska prognosen: Region Västernorrland - Fortsatt negativ kostnadsutveckling för Region Västernorrland (rvn.se)

Ny riktlinje för personalförmåner

Regionstyrelsen beslutar att fastställa ny riktlinje ”Personalförmåner” och att den tidigare riktlinjen därmed upphör att gälla.

För att skapa goda förutsättningar för kompetensförsörjning behöver arbetsgivare erbjuda bra arbetsförhållanden där förmåner utgör en del, för att vara attraktiva på marknaden. Eftersom vilka förmåner som skapar attraktivitet skiftar i tid och mellan olika grupper behöver detta regelbundet ses över, utvärderas och vid behov revideras.

Den tidigare riktlinjen var främst en uppräkning av konkreta förmåner. Då riktlinjer mer ska visa på regionens inriktning i olika frågor beskriver den nya riktlinjen tre övergripande huvudområden för förmåner:

  • Hälsa och friskvård
  • Kompetensutveckling och karriärmöjligheter
  • Trygghet och livskvalité

Regionen är en stor arbetsgivare med många olika verksamheter och över 250 yrkeskategorier vilket påverkar vilka förmåner som behöver vara aktuella. Dessa behöver tas fram av förvaltningarna och styras utifrån deras olika förutsättningar och behov till exempel utifrån att identifiera vilka yrkeskategorier som ska räknas som bristyrken.

Listningstak vid tre hälsocentraler i Sundsvall

Regionstyrelsen beslutar att medge Sankt Olof vårdcentral ett tillfälligt listningstak för aktiv listning med maximalt 6500 invånare fram till 11 augusti 2024.

Regionstyrelsen beslutar att medge Sidsjö vårdcentral ett tillfälligt listningstak för aktiv listning med maximalt 16 500 invånare fram till 22 maj 2025.

Regionstyrelsen beslutar att medge Granlo hälsocentral ett tillfälligt listningstak för aktiv listning med maximalt 12 000 invånare fram till 22 maj 2025.

Besluten om tillfälligt listningstak avser undantag för nyinflyttade till länet, nyfödda barn där vårdnadshavaren är listad vid vårdcentralen samt nyinflyttade vid särskilda boenden för äldre där vårdcentralen är ansvarig för läkarmedverkan. Det finns möjlighet för invånarna att ställa sig i kö för listning.

Vårdgivarna anför skälen till ansökan om listningstak att kunna bibehålla patientsäkerhet, samt säkerställa en god arbetsmiljö för personalen.

Protokoll

När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 5 juni.


Tillbaka till toppen