Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 18 oktober

2024-10-18 15:50

Delårsrapporter, beslut om listningstak vid hälsocentralen i Själevad och ansökan om dispens från ATL var några punkter på agendan när regionstyrelsen sammanträdde under fredagen.

Delårsrapport

Delårsrapporten 2024 visar att Region Västernorrland har inlett en omfattande och strukturerad förändringsresa, som vid periodens slut bedöms ha fått en god start. Ett exempel är det långsiktiga arbete som påbörjades vid årsskiftet för att minska andelen inhyrd personal och öka andelen egna medarbetare. Under våren har nya arbetssätt införts, bland annat kortare avrop, nytt systemstöd och tydligare styrning av bemanningstjänster. Ett nytt nationellt avtal började gälla 1 april och bygger på principen att regionerna inte ska konkurrera med varandra gällande ersättningsnivåer.

Under delårsperioden rapporteras ett ökat antal tillsvidareanställda inom hälso- och sjukvården och minskad användning av inhyrd personal. Totalt har kostnaderna för inhyrd personal minskat med 73 miljoner kronor under perioden januari-augusti 2024 jämfört med samma period 2023.

Den övergripande ekonomiska utvecklingen har i stort sett följt förväntningarna, med minskande inflation och räntesänkningar. Förutsättningarna väntas förbättras under nästa år, främst till följd av en normalisering av pensionskostnaderna. Trots detta kommer den betydande påverkan som den höga inflationen haft på prisnivåer, samt de fortsatta utmaningarna med kompetensförsörjning, att belasta regionens ekonomi även under 2025. Först under 2026 och framåt förväntas Region Västernorrland uppnå positiva resultatnivåer.

Hela organisationen behöver ta ansvar för fortsatta framsteg och resultat. Såväl förändringsarbetet inom hälso- och sjukvården som arbetet med att effektivisera administrationen, där den nya organisationen för regionledningsförvaltningen, är viktiga steg vidare.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, presenterade tidigare under veckan höstens ekonomirapport, om det samlade ekonomiska läget i landets kommuner och regioner. Den sammantagna bedömningen är att Sverige är inne i en lågkonjunktur, men att inflationen är vid målet och konjunkturåterhämtning finns i sikte, men att den blir långsam.

Läs SKR:s ekonomirapport här: Ekonomirapporten | SKR

Tillfälligt listningstak vid Hälsocentralen i Själevad

Regionstyrelsen beslutar att Hälsocentralen i Själevad tillåts ha ett tillfälligt listningstak till och med den 31 augusti 2025 för aktiv listning med maximalt 8 050 invånare. Undantag görs för nyinflyttade till länet, nyfödda barn om vårdnadshavaren är listad vid den aktuella hälsocentralen samt nyinflyttade vid särskilda boenden som har läkarmedverkan från Hälsocentralen Själevad.

Skälen till ansökan från vårdgivaren är att kunna bibehålla patientsäkerhet, tillgänglighet för sin listade och säkerställa en god arbetsmiljö för vårdcentralens personal. Sedan 20 mars 2024 finns möjlighet för invånarna att ställa sig i kö på vårdcentraler som har listningsbegränsningar.

Slutredovisning för Regionens hus

Regionstyrelsen beslutar att godkänna slutredovisningen av byggprojekt/ombyggnation vid Regionens hus Härnösand. Projektet har hållit både tidplan och kostnader med god marginal. Projektets bedömda slutkostnad är cirka 164 miljoner, vilket understiger budget med drygt 7 miljoner kronor.

Projektet omfattade att åtgärda skador samt genomföra tekniska utbyten i Regionens hus, såsom byte av fönster, tilläggsisolering och utbyte av installationstekniska system. De genomförda åtgärderna bidrar till energibesparingar för regionen. Ännu har för kort tid förlöpt för att utläsa faktisk besparing, men en avläsning av årets första månader indikerar en halvering av såväl värmeförbrukning som elförbrukning, vilket innebär en årlig besparing på cirka 1 miljon kronor.

Ansökan om dispens från ATL

Regionstyrelsen beslutar att begära dispens hos Centrala Arbetstidsnämnden för arbete i kombination med jour från 20 timmar upp till som högst 24 timmar för jourlinje under lördag, söndag och helgdag vid anestesiläkarenheten på sjukhuset i Örnsköldsvik. Detta bedöms kunna underlätta bemanningen och ge fördelar ur ett arbetsmiljö- och patientsäkerhetsperspektiv.

Protokoll

När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 12 november.

 


Tillbaka till toppen