Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 11 september

2024-09-17 15:24

Horisontella perspektiv, gemensam folkhälsostrategi och sektorsbidrag till hälso- och sjukvården var några punkter för dagen när regionstyrelsen sammanträdde under onsdagen.

Horisontella perspektiv

Regionstyrelsen beslutar att de fyra horisontella perspektiven som ska vara vägledande i Region Västernorrland är:

  • Tillgänglighet
  • Icke-diskriminering
  • Jämställdhet
  • Hållbarhet – ekonomisk, social och miljömässig

Regiondirektören får i uppdrag att utarbeta förslag till regionövergripande riktlinje som tar fasta på de rekommendationer som beskrivits i underlaget; samt att ge regiondirektören i uppdrag att de i övrigt föreslagna åtgärderna hanteras samordnat och integrerat i ordinarie verksamheter.

Uppdraget från regionstyrelsen har i huvudsak handlat om att identifiera och föreslå vilka horisontella perspektiv som är särskilt angelägna att införliva och utveckla i Region Västernorrlands verksamheter. Målet med uppdraget har varit att skapa förutsättningar för att de horisontella perspektiven ska kunna genomsyra planering, genomförande, uppföljning, samt påverka bemötande och förhållningssätt, genom god kunskap och stöd till förtroendevalda, chefer och medarbetare inom Region Västernorrland.

NSPL - Nationell samordning och planering vid höjd beredskap och krig

Regionstyrelsen beslutar att Region Västernorrland ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL) som avser samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig. Arbetet ska bedrivas i nära samverkan med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Försvarsmakten och berörda beredskapsmyndigheter.

Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan och samarbete med andra regioner, kommuner, privata aktörer samt med statliga myndigheter. Gemensamma strukturer, gemensam planering och gemensamt ansvarstagande är avgörande för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kunna bygga nationell förmåga inför svåra påfrestningar. En ökad samverkan underlättar också den statliga planeringen och förmågan att möta NATO:s krav inom ramen för Sveriges medlemskap.

Gemensam folkhälsostrategi för Region Västernorrland

Regionstyrelsen beslutar att uppdra till regiondirektören att utarbeta förslag till en gemensam folkhälsostrategi där hälso- och sjukvårdsnämnden tillsammans med regionala utvecklingsnämnden är huvudaktörer.

Folkhälsa är ett viktigt fokusområde och för att stärka profilen och utveckla samverkan mellan nämnder och förvaltningar, finns behov av att utarbeta en gemensam strategi. Syftet med en sådan är att den skulle tjäna som stöd och inriktning för den fortsatta utvecklingen av folkhälsoarbetet internt inom Region Västernorrland. Strategin förväntas ta sin utgångspunkt från:

  • nuvarande prioriteringar och inriktning i folkhälsoarbetet internt
  • ta tillvara de goda arbete som görs och den kompetens som finns tillgänglig
  • det gap som finns mellan behov och förutsättningar
  • vad som behöver sättas ökat fokus på utifrån nödvändiga prioriteringar
  • hur en robust och långsiktigt hållbar samverkan ska kunna leda till mätbara effekter
  • hur tillgängliga resurser och kompetens inom primärvården och Österåsen kan möta upp och nyttjas utifrån de behov som finns

Vaccinationsprogram mot vattkoppor för barn

Regionstyrelsen beslutar att invänta beslut från regeringen om att inkludera vaccination mot vattkoppor för barn i ett nationellt vaccinationsprogram innan allmän barnvaccination mot vattkoppor införs.

Folkhälsomyndigheten har utrett förutsättningarna för att inkludera vaccination mot vattkoppor och bältros i nationella vaccinationsprogram. Folkhälsomyndigheten konstaterar att vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram och har skickat ett förslag på remiss till berörda instanser. Efter remisshantering väntas Folkhälsomyndigheten föreslå att regeringen fattar beslut enligt förslaget. För att säkerställa en sammanhållen hantering, i väntan på beslut från regeringen, rekommenderar Sveriges kommuner och regioner, SKR, att avvakta ett eventuellt införande av vaccination i regionerna.

Sektorsbidrag till hälso-och sjukvården

Regionstyrelsen beslutar att genom tilläggsbudget fördela drygt 150 miljoner kronor till de somatiska slutenvårdverksamheterna att fördelas av hälso- och sjukvårdsnämnden. Tilläggsbudgeten finansieras genom det av regeringen tillförda sektorsbidraget.

Den utmanande ekonomiska situation som Sverige befinner sig i, med hög inflation och stigande pensionskostnader, har satt hälso- och sjukvården i ett extremt pressat ekonomiskt läge. Samtidigt kvarstår kraven på att regionerna säkerställer en god hälsa och en vård på lika villkor för invånarna. Med bakgrund av detta beslutade regeringen att tillföra landets regioner totalt 6 miljarder kronor i så kallat sektorsbidrag. Av dessa medel får Region Västernorrland 150 910 744 kronor.

De statliga pengarna syftar till att ge regionerna bättre möjligheter att bedriva en god och patientsäker vård, exempelvis genom att minska behovet av uppsägningar av vårdpersonal på grund av tillfälliga kostnadsökningar. Tillskottet innebär inte att nya kostnadsdrivande aktiviteter eller utökning av befintliga aktiviteter kommer att initieras. Inte heller innebär det att målbilden enligt beslutad regionplan för det fortsatta arbetet med hälso-och sjukvårdens kostnader ändras annat än i tid för genomförande. Det ekonomiska tillskottet kommer att ge de somatiska verksamheterna bättre förutsättningar att leva upp till de utmanande besparingsuppdrag man har att genomföra under de kommande åren.

Protokoll

Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 18 oktober.

 


Tillbaka till toppen