Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 27 november

2024-11-28 08:28

Årets sista regionfullmäktige innehöll bland annat föreläsningar om digitalisering i välfärden, ett antal valärenden, beslut om vårdavgift för 2025 samt en aktuell lägesrapport från regiondirektören.

Så bidrar digitalisering till välfärden

Under förmiddagen anordnades en inspirationsdag i digitaliseringens tecken där en av föreläsarna var professor Katarina Gidlund från Mittuniversitetet.

Katarina gav en kunskapsgivande och tankeväckande föreläsning om digitaliseringen i samhället och dess betydelse för välfärden. Hennes uppmaning till regionen var att stärka den egna digitaliseringskompetensen genom att inkludera olika professioner och utveckla förmågan att våga drömma, ta plats och värdera när det kommer till digitaliseringsfrågor – fokusera på vad som är viktigt för oss och våra invånare.

Lägesrapport från regiondirektören

Efter förmiddagens föreläsningar inleddes årets sista regionfullmäktige och regiondirektör Åsa Bellander började med att ge sin bild av det aktuella läget, samt skicka med några reflektioner över året som gått. Hon blickade även framåt och påminde om de utmaningar och förflyttningar regionen måste hantera för att klara vårt uppdrag i framtiden. Hon lyfte särskilt tre frågor som vi behöver hitta kloka lösningar på.

Hur skapar vi förutsättningar för en bättre folkhälsa i länet? Västernorrland är ett län med flera hälsorelaterade utmaningar. Vi förväntas till exempel leva kortare och bli alltmer överviktiga. När vi blir äldre upplever vi i högre utsträckning ensamhet än genomsnittet i Sverige.

Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning och färre yrkesverksamma är speciellt tydlig i Västernorrland. Ett ökat behov av vård hos befolkningen samtidigt som möjligheten att anställa nya medarbetare minskar. Hur hanterar vi den komplexa innovationen och ekvationen?

Vi är den region som har landets högsta kostnader för sjukhusvård och de som kanske lägger minst resurser på primärvård i förhållande till invånarantalet. Hur hanterar vi den här obalansen i vårt sjukvårdssystem?

Pågående utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården

Inom hälso- och sjukvården pågår flera stora långsiktiga arbeten som behöver fortsätta under kommande år, Åsa Bellander nämnde bland annat:

  • Fortsätta att utveckla civil beredskap inom hälso- och sjukvården. Det är ett stort och komplicerat arbete som omfattar alla delar av hälso- och sjukvården.
  • Arbetet mot framtidens hälso- och sjukvård där ”färre ska vårda fler” kommer att stå i fokus – vi måste alltså åstadkomma en mer effektiv hälso- och sjukvård.
  • Hälso- och sjukvårdens handlingsplan för kostnadsreduceringar är central att genomföra – att hushålla med våra gemensamma resurser måste stå i fokus. Resurser ska användas där de gör störst nytta för våra medborgare.
  • Vi behöver fortsätta hålla i den regiongemensamma strategin när det gäller ambitionen att minska hyrberoendet och öka antalet egna medarbetare.

När det gäller den pågående sjukhusstrukturutredning kring den inriktning som regionfullmäktige beslutade om i somras och som berör alla tre sjukhus är den nu inne i slutfasen.

- Vid politiskt beslut om strukturutredningens förslag som innebär en förändring kommer det i praktiken att krävas en tredje etapp, för att konkretisera och effektuera en genomförandeplan för hur era beslut ska omsättas i praktiken, förtydligade Åsa Bellander.

Halvtidsutvärdering av regionala utvecklingsstrategin

Utvärderingen av den regionala utvecklingsstrategin (RUS) visar både vad som går bra och vad som är utmaningar för regionens framtid.  En del i detta är att genomföra enskilda dialogmöten med länets samtliga kommuner. Utöver samtal om framgångsfaktorer och utmaningar ägnas tid till att diskutera hur samverkan fungerar och hur den kan bli ännu bättre.

- Att arbeta tillsammans med kommunerna stärker vår förmåga och gemensamma kapacitet, både som offentliga organisationer med ansvar för samhällsservice och välfärd och för att gemensamt ge rätt förutsättningar för att hela länet ska vara attraktivt att bo och leva i, menade Åsa Bellander.

Allmäntandvård barn och unga vuxna

Regionfullmäktige beslutar att fastställa ”Vårdval barn och unga vuxna, Uppdrag allmäntandvård 2025” samt ersättningsbilaga, att gälla från och med den 1 januari 2025 för åldrarna 3–19 år.

Förändringar gäller under förutsättning av att regeringsbeslut fattas under november 2024, som bland annat innebär att för åldern 3–19 åringar anges ett tandvårdsbesök med fullständig undersökning, behandlingsplan samt indicerad vård minst var 24:e månad. Vårdgivaren kan, efter medgivande av målsman/den unge vuxne, erbjuda att undersökning och behandling kan ske på en klinik inom samma huvudman utan att omlistning sker. I händelse av att verksamhetens avtal upphör, kan överlåtelse av uppdraget inte ske, utan en ny vårdgivare ska ansöka om ett nytt avtal.

Med höjd ersättning till 1 770 kronor per patient är förhoppningen att privata tandläkare ska ta en större andel barn och unga än idag. Satsningen beräknas kosta omkring 10 miljoner.

Vårdavgift 2025

Regionfullmäktige beslutar om en höjning av högkostnadsskyddet i öppen vård till 1 450 kronor från 1 januari 2025, vilket innebär en ökning med 50 kronor från idag. Vårdavgiften i sluten vård förblir oförändrad och fastställs till 130 kronor per vårddag.

Regionens avgifter för vård i sluten vård och högkostnadsbeloppet för öppen vård är indexerat och utgör en andel av prisbasbeloppet som regeringen fastställer årligen. I och med regeringens fastställda prisbasbelopp för 2025 till 58,80 kronor innebär det en höjning av högkostnadsskyddet för öppen vård med mera med 50 kronor.

Valärenden

Som ersättare för Sara Nylund (S) 1:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden utnämns Jasenko Omanovic (S) och gäller från 28/11 2024.

Som ersättare för Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, utnämns Viktoria Jansson (M) från 1/1 2025 och som 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden utnämns Kristina Nilsson (S) att gälla från 1/1 2025.

Som ersättare för Nina Orefjärd (V) representant i regionstyrelse och hälso- och sjukvårdsnämnden utnämns Hans Wiklund (V) och gäller från 1/1 2025.

Ungdomsmottagningarnas finansiering

Henrik Sendelbach (Kd) ställde en så kallad enkel fråga till regionstyrelsens ordförande Sara Nylund (S) som gäller ungdomsmottagningarnas vidare finansiering.

- Under några år har ungdomsmottagningarna finansierat 3 av sina nuvarande 17,5 tjänster med statliga medel. Kommer ungdomsmottagningarna få de resurser de behöver nästa år för att kunna upprätthålla nuvarande verksamhet? Ja eller Nej, frågade Henrik Sendelbach.

- Ja, svarade Sara Nylund kort och gott. Region Västernorrland står upp för att bidra med fortsatt finansiering, men kan inte svara för hur kommunerna resonerar.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen på RVN.se i efterhand. Nästa fullmäktige hålls 19-20 februari 2025.


Tillbaka till toppen