En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 25 september

2024-09-25 12:18

Aktuellt läge från regiondirektören, ett antal motioner samt borgensåtagande för Norrtåg AB var några av frågorna på en ovanligt kort agenda när regionfullmäktige sammanträdde under onsdagen.

Aktuellt läge från regiondirektören

Regiondirektör Åsa Bellander inledde dagens sammanträde med att redogöra för ledamöterna i salen samt media och andra åhörare om det aktuella läget ur ett verksamhetsperspektiv.

Sommaren 2024

Åsa Bellander började med att summera sommarmånaderna och när det gäller regional utveckling och regionledningsförvaltningen har verksamheten i stort fungerat enligt plan. För hälso- och sjukvården beskrivs bilden som mer komplex, då det under våren rapporterades om att ett flertal verksamheter hade stora problem med att överhuvudtaget klara semestrarna och med det en patientsäker vård.

- Mot den här bakgrunden landar vi trots allt i att det blev bättre än förväntat, även om vissa avdelningar haft det riktigt tufft. Jag är väl medveten om att många medarbetare har gjort betydande uppoffringar med bland annat extra pass och flytt av semesterveckor. Något som jag och hela regionledning är ytterst tacksamma över. Jag vill rikta ett direkt tack till alla medarbetare som på olika sätt hjälpt till att upprätthålla vården i sommar.

Sommaren inom hälso- och sjukvården kommer att utvärderas mer i detalj. Det finns därför skäl att återkomma med både fler slutsatser och förslag till förbättringar inför nästa sommar.

Utredningsarbete om framtidens sjukhusstruktur

I juni fattade regionfullmäktige ett inriktningsbeslut avseende strukturutredningens andra etapp. Direktiven för detta arbete har nu konkretiserats av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

För närvarande pågår ett flertal delprojekt som kommer att koordineras till ett samlat underlag.

- Det är ett komplext och omfattande arbete som nu pågår under ledning av hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp tillsammans med chefer och medarbete. Hela projektet kräver att patient-, medarbetar- och systemperspektiven är närvarande i alla överväganden, underströk Åsa Bellander.

Den dubbla målsättning som är fastlagd för utredningsarbetet är:

  • Målet med en förändring av sjukhusstrukturen är att sänka kostnaderna för RVN:s sjukhusvård omräknat till kostnad per invånare.
  • I förlängningen ska detta ge förutsättningar för en överföring av resurser till primärvården.

Tidplanen baseras på att ett beslut kan fattas i regionfullmäktige i slutet av februari nästa år. Det innebär ett intensivt arbete under hösten för de olika delar som behöver genomföras innan ett förslag till beslutsunderlag finns på bordet.

Ekonomi

Det ekonomiska resultatet till och med augusti, exklusive orealiserade kurseffekter, är något bättre än budget för i år men cirka 100 miljoner kronor sämre än i fjol. Resultatet påverkas positivt av orealiserade kurseffekter om på 345 miljoner kronor.

- Jämfört med budget har resultatet påverkats negativt av minskade generella och riktade statsbidrag, högre kostnader för pensioner, inhyrd personal och köpt vård. Den negativa avvikelsen motverkades av lägre personal- och övriga kostnader, så summa summarum har vi en ekonomi ungefär i nivå med budget, berättade Åsa Bellander.

Regionens betalningsberedskap fortsätter att vara ett fokusområde. Vi har fortsatt en god marginal ner till den målsatta lägstanivån på 350 miljoner kronor.

Restriktivitet ger effekt

Effekten av de åtgärder för restriktivitet som infördes i september 2023 syns nu tydligt i kostnadsutvecklingen för de prioriterade fokusområdena. Årstakten för kostnader gällande resor, utbildning och förbrukningsinventarier har minskat med nästan 30 miljoner kronor för hela regionen, vilket motsvarar en kostnadsminskning på cirka 25 procent.

- Vi står inför en höst där de begränsade ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården fortsatt måste stå i centrum. Beskedet från staten indikerar ytterst begränsade tillskott under nästa år. Vi måste därför fortsätta att fokusera på att göra rätt saker, på rätt sätt. Vi behöver ta ansvar fullt ut, i alla delar av organisationen, för fortsatta steg framåt och för att nå resultat, förtydligade Åsa Bellander.

Effektiv Administration

En del i den här omställningen är det pågående arbetet för en effektiv administration. Genom att förändra och förbättra strukturer, arbetssätt och processer ska regionen minska kostnaderna kopplat till administration med 250 miljoner kronor till utgången av 2026.

Av den totala kostnadsminskningen ska 50 miljoner kronor hämtas hem genom organisationsförändringar och nya arbetssätt vid regionledningsförvaltningen. Övriga 200 miljoner handlar om åtgärder inom hälso- och sjukvården kopplade till effektivare inköp, produktions- och kapacitetsstyrning samt medicinsk dokumentation.

Borgensåtagande för kontraktskredit gällande Norrtåg

Regionfullmäktige beslutar att Region Västernorrland går i borgen såsom för egen skuld för borgensåtagande upp till 7,5 miljoner kronor som en del av Norrtåg ABs kontraktskredit om 30 miljoner kronor. Beslutet förutsätter att övriga berörda delägare fattar motsvarande beslut.

Norrtåg AB står inför ekonomiska utmaningar, främst orsakade av en övergång till produktionsavtal och betalning av en stor skuld till aktieägarna i april 2023. Denna situation har resulterat i en försämrad likviditet, vilket har skapat en obalans mellan bolagets inkomster och utgifter. Efter övervägande föreslås att använda en kontraktskredit för att säkerställa betalningsberedskapen.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand.
Nästa fullmäktige hålls 30 oktober.


Tillbaka till toppen