Noterat från regionfullmäktige 24 april
2024-04-24 16:41
Årsredovisning för 2023 och aktuellt läge från regiondirektören var några punkter för dagen när regionfullmäktige sammanträdde - dag ett av två.
Aktuellt läge från regiondirektören
Regiondirektör Åsa Bellander inleder regionfullmäktige med att beskriva det aktuella läget i regionen. Läget är fortfarande tufft gällande ekonomin, men att den negativa kostnadsutvecklingen har bromsat upp. Hon passade på att berömma samtliga inblandade i arbetet med att reducera andelen inköpt hyrbemanning. Ett uppdrag om att som första delmål minska andelen hyrtimmar med 20 procent gavs till hälso- och sjukvårdsdirektören tidigare i vår och under april har andelen hyrtimmar vissa veckor legat i nivå med delmålet, så optimismen är stor att hälso- och sjukvården kommer att klara uppdraget på utsatt tid den 30 april.
Länk till nyhet: Region Västernorrland - Andelen hyrtimmar för bemanningspersonal minskar (rvn.se)
Ett annat pågående arbete är den externa översyn av regionens administration som påbörjades hösten 2022. Målet är att sänka kostnaderna för det administrativa arbetet inom hela regionen med totalt 250 miljoner kronor till utgången av 2026. Den externa utredning som gjordes visade att Region Västernorrland under utredningsperioden hade den tredje lägsta kostnaden i landet för administrativt arbete räknat per invånare.
För att sänka de administrativa kostnaderna behöver regionen förändra arbetssätt, skapa digitala lösningar, anpassa servicenivåerna utifrån våra resurser och utöka samverkan med andra aktörer, exempelvis kommuner och regioner. Det övergripande målet med omställningsarbetet, både när det gäller administration och hälso- och sjukvård, är att etablera en långsiktig förmåga att utföra våra uppdrag till nödvändig nivå och kvalitet med de resurser regionen förfogar över.
- Huvudmålet är alltså att effektivisera våra processer och vårt arbete vilket i sin tur kommer att leda till färre medarbetare jämfört med idag. Under 2024 ska kostnaderna för regionledningsförvaltningen sänkas med 25 miljoner kronor, det innebär att antalet medarbetare redan det här året kommer att minska. Pensionsavgångar och indragning av vakanta tjänster räcker inte till. Beslut om uppsägningar har därför lagts vid bland annat kommunikation, HR och område stöd- och samordning, berättade Åsa Bellander i sin inledning.
Fyra områden med stor potential att effektivisera administrationen:
- Omorganisation av regionledningsförvaltningen med fokus på en effektiv serviceorganisation.
- Inköp – mer standardiserat sortiment och striktare inköpsstyrning.
- Produktions- och kapacitetsplanering som ska frigöra tid för vårdpersonal och därmed minska behovet av hyrpersonal.
- Medicinsk dokumentation där exempelvis medicinska sekreterare övertar dokumentationsansvar vid olika moment inom slutenvården.
Utvecklingsarbetet som nu görs inom hela Region Västernorrland sker parallellt med den dagliga driften och övriga pågående utvecklingsuppdrag. Det är en krävande och svår uppgift som förutsätter att organisationen gör konsekventa och tydliga prioriteringar i varje beslutssituation.
Region Västernorrlands årsredovisning 2023
Regionfullmäktige beslutar att fastställa Region Västernorrlands årsredovisning för år 2023. I beslutet ingår att godkänna inrapporterade bilagor samt att i enlighet med balanskravsutredningen fastställa 2023 års justerade resultat enligt balanskravet till -703 miljoner kronor, samt;
- att åberopa synnerliga skäl för att inte återställa 351 miljoner kronor avseende 2023 års negativa balanskravsresultat, vilket motsvarar den del av det negativa balanskravs-resultatet som kan hänföras till den exceptionellt höga inflationens påverkan på pensionskostnaderna;
- att resterande del av 2023 års underskott, -352 miljoner kronor återställs, men att tiden för återställande, i enlighet med beslutad budget för året, utsträcks i tid till fem år för att detta ska kunna ske på ett ansvarsfullt, realistiskt och långsiktigt hållbart sätt.
Sammanfattningsvis har året präglats av händelser med stor påverkan på såväl verksamhet som ekonomi för landets regioner och kommuner. Ekonomi-, kompetensförsörjnings-, klimat- och beredskapsfrågor har stått i fokus. Många av dessa skeenden har Region Västernorrland begränsad rådighet över. Det stora flertalet av landets regioner hade under 2023, liksom Västernorrland ett besvärligt läge med kraftiga kostnadsökningar och stora ekonomiska underskott.
Avseende verksamhetsmålen syns en del förbättringar i måluppfyllelse i jämförelse med föregående år. Huvudsakligen landar den övergripande bedömningen på delvis måluppfyllnad. De ekonomiska målen visar sammantaget på en ansträngd och försämrad ekonomi, men kan utöver nämnda effekter av den exceptionellt höga inflationen också till del härröras till att regionen har ökat leveransen i genomförandet av uppdraget.
Regionen har av olika orsaker inte kunnat satsa med full kraft på strategiska frågor och långsiktiga förflyttningar i den utsträckning som hade behövts för att nå högre måluppfyllelse i de verksamhetsmässiga målen 2023. För att Region Västernorrland långsiktigt ska anses ha en god ekonomisk hushållning, behövs fortsatt vidareutveckling med hållbara effekter på verksamhet och ekonomi.
En politisk debatt där reflektioner och synpunkter kring innehåll och resultat i årsredovisningen för 2023 följde, där alla ledamöter ändå ställde sig bakom beslutet att godkänna årsredovisningen. Vänsterpartiet lade dock in en protokollsanteckning.
Revisionsberättelse för 2023
De av fullmäktige utsedda revisorer har granskat verksamheten som bedrivits i styrelse, nämnder och fullmäktigeberedningar. Dessa instanser ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt gällande mål, beslut och riktlinjer samt de lagar och föreskrifter som gäller. Här bedömer revisorerna att resultatet sammantaget inte är förenligt med de finansiella mål som fullmäktige har uppställt.
De riktar också anmärkning mot regionstyrelsen för att den föreslagit regionfullmäktige att inte återställa den del av det negativa balanskravet för 2023 som hänvisas till inflationens extra kostnad på pensionskostnaderna, 351 miljoner kronor. De riktar även anmärkning mot hälso- och sjukvårdsnämnden för att den inte har bedrivit verksamheten på ett från ekonomisk synpunkt tillfredställande sätt eftersom nämndens åtgärder för att reducera kostnader har varit otillräckliga.
Fullmäktige ställer sig bakom revisorernas anmärkningar mot regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.
Extra regionstyrelsemöte gällande avtal om framtidens vårdinformationssystem, FVIS
Vid ett extra regionstyrelsemöte innan fullmäktige beslutade styrelsen att förlikningsavtal och projektavtal inklusive bilagor ska ingås mellan Region Västernorrland och leverantören Cambio enligt förslag och att ge regiondirektören i uppdrag att underteckna dessa. Samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.
Region Örebro upphandlade 2019 åt sammanlagt nio regioner (gemensamt benämnda ”SUSSA”) ett nytt vårdinformationssystem, s.k. Framtidens Vårdinformationssystem (”FVIS”). Den leverantör som tilldelades uppdraget var Cambio Healthcare Systems AB (”Cambio”) och ett avtal om köp samt ett avtal om drift och underhåll (”DU-avtalet”) tecknades mellan de nio regionerna och Cambio. Det planerade införandet sker stegvis i de nio regionerna under det kommandet året.
I Cambios åtagande under DU-avtalet ingår att utföra konfigurationer av FVIS för att etablera regionalt anpassade miljöer. Det saknas dock en reglering i DU-avtalet av parternas ansvars- och arbetsfördelning under etableringsfasen. Avsaknaden av reglering har medför att parterna kommit att ha olika uppfattningar om hur arbetet skulle ha utförts i de projekt som redan påbörjats som en del av etableringsfasen. För att bilägga parternas meningsskiljaktigheter har Cambio accepterat att erlägga viss ersättning till regionerna, vilket regleras i föreslaget förlikningsavtal. Föreslaget projektavtal ger regionerna rätt till vite vid leveransförsening av regionalt konfigurerad miljö och om milstolpe för informationssäkerhet inte uppfyllts, i tillägg till bestämmelserna i DU-avtalet.
Protokoll
Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Det går även att se hela webbsändningen av regionfullmäktige i efterhand på rvn.se.
Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)
Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)
Nästa regionfullmäktige hålls 17 och 18 juni.