Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 15 april

2025-04-15 14:59

Årsrapporter, miljonsatsning på tandvård och aktuellt läge var på agendan under tisdag. Planen var ursprungligen att ha sammanträde även på onsdagen, men då regionfullmäktige blev färdig med alla ärenden redan under tisdagen ställs det mötet in.

Aktuellt läge från regiondirektören

Under tisdagen inledde regiondirektör Åsa Bellander regionfullmäktige genom att ge en beskrivning av det aktuella läget. En mycket aktuell fråga är den ökning av hot och hat vi ser i samhället och upplever riktat mot politiker och tjänstepersoner.

- Det här är en ytterst oroande utveckling. Allt fler politiker och tjänstepersoner drabbas och fler väljer att kliva av sina uppdrag. Låt mig vara tydlig - hat och hot i det demokratiska samhället är fullständigt oacceptabelt. Demokratin bygger på öppenhet, dialog och respekt för olika åsikter. Arbetet för att förebygga och förhindra hot och våld mot förtroendevalda är ett gemensamt ansvar för alla samhällsnivåer och för oss alla i vår vardag. Hur vi pratar med och om varandra har betydelse, menade Åsa Bellander.

Olika undersökningar ger olika bilder av vården

Åsa Bellander passade även på att säga några ord om två nationella undersökningar från Sveriges kommuner och Regioner, SKR, som både presenterades samma vecka i början av mars. Två undersökningar som mäter attityder och upplevelser av hälso- och sjukvården, men med helt olika resultat. I den ena ligger regionen i botten, i den andra över rikssnittet.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell undersökning som sedan 2001 genomförs av SKR för att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård. Under många år har det funnits en splittrad bild av hälso- och sjukvården i Västernorrland som också påverkar invånarnas förtroende beroende vart man bor i länet.

- Region Västernorrland har de senaste tio åren varit den regionen i landet med lägst förtroendesiffror för hälso- och sjukvården. Vi följer generellt den nationella utvecklingen över åren, men med ett lägre index. Undersökningen visar att det finns stora skillnader i länet. Mest nöjda är man i Örnsköldsvik. Minst nöjda är invånarna i Ådalen. De som har besökt oss är mer nöjd än de som inte har gjort det.

Samma vecka som hälso- och sjukvårdsbarometern presenterades offentliggjordes också den nationella patientenkäten för akutmottagningar 2024. Den visar att patienter i Västernorrland är mer nöjda med sina besök på akutmottagningarna än rikssnittet.

- Västernorrlands akutmottagningar presterar särskilt bra inom kategorierna helhetsintryck, respekt och bemötande samt tillgänglighet. Här ligger regionen över rikssnittet, med ett genomsnittligt värde på över 80 av 100. Bra jobbat!

Osäkert ekonomiskt läge

Att dra långtgående slutsatser om hur ekonomin kommer att utvecklas under året är vanskligt, men hittills visar utfallet att regionen i stort ligger i linje med budget. En jämförelse med föregående år samt en analys av utvecklingen inom våra viktigaste kostnadsområden, såsom inhyrd personal, köpt vård, och övriga driftskostnader inom hälso- och sjukvården, visar att den positiva trend som inleddes förra året håller i sig.

- Om vi försöker titta framåt ser vi flera faktorer som väntas påverka årets ekonomi i positiv riktning: lägre pensionskostnader, realiserade vinster i pensionsportföljen samt tillkommande sektors bidrag. Sammantaget pekar detta mot ett resultat som kan bli bättre än budgeterat, berättade Åsa Bellander.

Dock finns det stora osäkerheter. Den globala ekonomiska utvecklingen, inklusive inflation, handel och sysselsättning, påverkas bland annat av politiska förändringar, inte minst efter maktskiftet i USA, gör att regionen behöver ha en fortsatt hög beredskap.

Årsrapport för Region Västernorrland

Regionfullmäktige beslutar att fastställa Region Västernorrlands årsredovisning för år 2024. I enlighet med balanskravsutredningen fastställs 2024 års justerade resultat till -272 miljoner kronor, samt att åberopa synnerliga skäl för att inte återställa 272 miljoner kronor avseende 2024 års negativa balanskravsresultat - som kan hänföras till den exceptionellt höga inflationens påverkan på pensionskostnaderna under året.

Regionstyrelsen får i uppdrag att i samband med beslut om Budget 2026 och Regionplan 2026–2028, redovisa återställandeplan för återstående ackumulerat balanskravsunderskott att återställa, totalt minus 352 miljoner kronor och att kapitalförvaltningen för finansiering av framtida pensionsförpliktelser tillförs 125 miljoner kronor.

Bakgrund och kort om rapporten

Regionfullmäktige har i regionplanen för 2024–2026 fastställt mål, finansiellt utrymme och fördelning av det finansiella utrymmet. Regionstyrelsen, nämnderna och deras förvaltningar har konkretiserat regionplanens ambitioner genom indikatorer och aktiviteter i sina verksamhetsplaner, utifrån sina respektive ansvarsområden. Under 2024 har omfattande förändringsinsatser inletts och tidigare initiativ fortsatt, vilket visar positiva tendenser. Fokus har legat på att bromsa kostnadsutvecklingen inom vården och hantera utmaningar inom bemanning och drift.

Kompetensförsörjning är fortsatt en stor utmaning, vilket kräver hållbara lösningar och ökad samverkan mellan olika samhällsaktörer. Utbyggnad av digital och fysisk infrastruktur samt digitalisering är fortsatt prioriterade områden. Civil beredskap har stärkts och arbetet fortsätter i linje med nationella riktlinjer. Folkhälsa är fortsatt en prioritet, och samverkan är avgörande för att förbättra vårdens tillgänglighet och resurseffektivitet. Parallellt pågår arbetet med en effektivare administration med fokus på rätt stöd till kärnverksamheterna, inköpsstyrning, produktions- och kapacitetsstyrning samt medicinsk dokumentation för att fortsatt effektivisera verksamheten.

Ekonomiskt har 2024 varit utmanande, med svag skatteunderlagstillväxt och inflationsdrivna kostnader. Samtidigt är bemanningssituationen fortsatt ansträngd och vårdbehovet högt. För att nå långsiktiga mål måste förändringsarbetet fortsätta, med fokus på hållbara processer inom alla verksamheter och en effektivare organisation.

Årsrapport 2024 patientnämnden

Regionfullmäktige beslutar att lägga ”Årsrapport 2024 Patientnämnden” till handlingarna.

Patientnämnden tog emot 1268 klagomål och synpunkter under 2024, vilket är en ärendeökning på cirka åtta procent jämfört med föregående år. Flest synpunkter handlade om kommunikation närmast följt av ärenden om vård och behandling. De verksamhetsområdena med flest ärenden är somatisk specialistvård följt av primärvård. Samtliga medicinska områden har ökat antal inkomna ärenden förutom folktandvården.

Uppföljning av hållbarhetsmål

Regionfullmäktige beslutar att godkänna 2024 års uppföljning av Hållbarhetsplan 2020–2024.

Region Västernorrland antog i februari 2020 en hållbarhetsplan för perioden 2020–2024, där de globala målen i Agenda 2030 utgjort ett ramverk för vilka steg som behöver tas för att bidra till att de ska vara uppfyllda till 2030. Uppföljning av hållbarhetsplanens målområden görs med fokus på fyra delmål:

  • Vi ökar kunskapen om hållbarhet
  • Vi arbetar för att alla ska må bra
  • Vi använder jordens resurser klokt
  • Vi begränsar klimatpåverkan

Genomförandet av hållbarhetsplanen har inte gått i den takt som krävts för att nå samtliga målsättningar. En anledning till detta var pandemin och prioriteringar som krävdes under den. Utöver det har även förekomst av målkonflikter varit en betydande faktor, främst då mellan miljö och ekonomi.

Sektorsbidrag på 50 miljoner kronor

Regionfullmäktige beslutar att genom tilläggsbudget fördela drygt 50 miljoner kronor till de somatiska slutenvårdverksamheterna inom hälso- och sjukvårdsnämnden och att det finansieras genom det av regeringen tillförda sektorsbidraget.

Den utmanande ekonomiska situation som Sverige befinner sig i, med hög inflation och stigande pensionskostnader, har satt hälso- och sjukvården i ett extremt pressat ekonomiskt läge. Samtidigt kvarstår kraven på att hälso- och sjukvården fortsätter att arbeta för att säkerställa en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Med anledning av det ekonomiska läget beslutade regeringen att tillföra landets regioner extra medel i sektorsbidrag riktat specifikt till sjukvården.

Det tillskott som sektorsbidraget medför innebär inte att nya kostnadsdrivande aktiviteter eller utökning av befintliga aktiviteter kommer att initieras. Inte heller innebär det att målbilden enligt beslutad regionplan för det fortsatta arbetet med hälso-och sjukvårdens kostnader ändras.

37 miljoner till folktandvården

Regionfullmäktige beslutar att bevilja folktandvården i Västernorrland en tilläggsbudget om 37 miljoner kronor 2025 för att finansiera en nödvändig produktionsökning.

En god och jämlik tandvård fordrar kompetens, men för närvarande råder en tilltagande brist på utbildade medarbetare. Folktandvårdens förutsättningar och förmåga att rekrytera och behålla medarbetare behöver öka. Mot denna bakgrund har verksamheten tagit fram en plan som innebär att investera i satsningar under nästkommande år, som ska öka möjligheterna att säkra nödvändig kompetens. Planeringen baseras på att satsningen leder till en ökad produktion som i sin tur genererar ett ekonomiskt överskott under åren efter 2025.

Läs mer: Storsatsning på Folktandvården – mer resurser till tandvård, arbetsmiljö och rekrytering

Interpellation

Mona Hammarstedt (KD) ställer en fråga till ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Viktoria Jansson (M) gällande HPV-vaccin för män under 27 år.

”Vi i Kristdemokraterna, liksom många andra regioner, anser att det är av stor vikt att även pojkar och unga män får tillgång till HPV-vaccinet. Det är en viktig förebyggande insats för att skydda mot HPV-relaterad cancer och bidrar dessutom till minskad smittspridning, vilket även ger skydd för deras partners. Med detta i åtanke vill jag fråga: Hur långt har vi kommit i vår region med att erbjuda HPV-vaccination till unga män?”

- Frågan bereds just nu av smittskyddsläkare i samarbete med flera berörda verksamheter. Ett förslag, med tre alternativa nivåer, förväntas läggas fram till regionfullmäktige för beslut inom de närmaste månaderna. Miniminivån kommer att vara att regionen ska implementera Folkhälsomyndighetens vaccinationsrekommendation för HPV så snart som möjligt och senast 1 januari 2026, svarade Viktoria Jansson.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand: Region Västernorrland - Regionfullmäktige via webb-tv

Nästa fullmäktige hålls 29 april.


Tillbaka till toppen