Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord i fullmäktigesalen

Noterat från regionfullmäktige 14 april

2025-04-14 19:23

I dag var det på nytt dags för regionfullmäktige att debattera och fatta beslut om den utredning som genomförts gällande förslag om förändringar i länets sjukhusstruktur. Efter 59 inlägg från talarstolen plus ett antal repliker landade förslaget till slut i en återremiss. Den 29 april ska ärendet åter upp i fullmäktige för beslut.

Under måndagen återupptogs sjukhusdebatten som blev avslutad 11 mars till följd av att allvarliga hotbrev skickats till Region Västernorrland. Dagens möte hade förstärkt säkerhet med bland annat ordningsvakter och poliser på plats för att regionfullmäktige skulle genomföras på ett tryggt och säkert sätt för politiker, tjänstepersoner och åhörare.

Framtidens sjukhusstruktur

Förslaget om förändringar i länets sjukhusstruktur går, i stora drag, ut på att flytta delar av den avancerade specialistvården från Sollefteå till Sundsvall och Örnsköldsvik och att etablera en ny vårdavdelning vid sjukhuset i Sollefteå. Utöver detta vill majoriteten satsa mer på primärvård och förebyggande insatser.

  • En ny vårdavdelning etableras inom närsjukvårdsområde väster, vid sjukhuset i Sollefteå.
  • Vårdavdelning 15 (ortopedi) och de sammanslagna vårdavdelning 16 och 17 (internmedicin) vid sjukhuset i Sollefteå avvecklas.
  • Verksamheten vid länsverksamheten anestesi, operation och Iva i Sollefteå avvecklas. 
  • Operationsverksamhet som för närvarande utförs vid sjukhuset i Sollefteå, och som kräver anestesiresurs, flyttas från Sollefteå till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundvall.
  • Länsverksamhet barn- och ungdomsmedicins vårdplatser i Sollefteå avvecklas.  

Motiveringen till ett beslut för utredningens förslag är bland annat att Region Västernorrland behöver gå från Sveriges dyraste sjukhusvård till mer nära och tillgänglig vård, främst via länets hälso- och vårdcentraler, utan att negativt påverka patientsäkerheten i länet. 

Yrkade på återremiss

Oppositionen däremot menar att utredningens förslag har brister i bedömningen av patientsäkerhetsrisker, att de ekonomiska vinster som läggs fram inte är realistiska, samt att en utveckling av försvaret och regional utveckling i länet generellt inte har beaktats i underlaget. Oppositionen yrkade därför på i första hand en återremiss, där de vill att förvaltningen ska utreda ett antal frågor närmare innan man kan ta beslut.

  • Utföra en behovsanalys med fokus på en fungerande vård i hela länet kopplat till målområdena i ”Regionala utvecklingsstrategin för Västernorrland 2020-2030”.
  • Förstärka riskanalysen kopplat till patientsäkerhet, särskilt med hänsyn till de etiska aspekterna av bristande tillgång till akutvård och transporttider över hela länet.
  • Utreda vilken roll en bevarad fungerande vård i Sollefteå, ur ett samhälls- och utvecklingsperspektiv, spelar för Försvarsmaktens planer på etablering i Sollefteå.
  • Förtydliga och utröna potentialen av sjukvårdsutbudet på Sollefteå sjukhus genom att slutföra och konkretisera dialoger om Norrtäljemodellen med Sollefteå och Kramfors kommuner, samt utreda möjligheter till andra driftsformer för Sollefteå sjukhus.

Votering

Efter votering, där oppositionen behövde minst en tredjedel av de 71 rösterna, stod det klart att 37 av ledamöterna röstade ja till att ärendet skulle avgöras idag, det vill säga för regionstyrelsens förslag, men att 34 röstade på en återremiss av ärendet. Det betyder att förslaget återvänder till förvaltningen för att beredas på nytt i en så kallad minoritetsåterremiss.

Det fanns även ett yrkande från majoriteten att ärendet skulle direktjusteras, men Else Ammor (SJVP) menade att det inte är möjligt. Därför valde ordförande i regionfullmäktige Birgith Johansson (S) att detta yrkande tas upp vid tisdagens möte i fullmäktige, så att regionens jurister hunnit se över vilken arbetsordning som är fastställt av regionfullmäktige. Hon meddelade även att presidiet kallar till ett extra regionfullmäktige 29 april med anledning av återremissen.

Några röster från debatten:

- Jag har stor respekt för att en förändring av länets sjukvård väcker känslor och oro, då är sakförhållandena än mer viktig att förhålla sig till. Men de senaste veckorna har många synpunkter florerat och bristen på fakta är stor, menade Viktoria Jansson (M).

- Sanningen är att det inte blir någon besparing. I Sundsvall ligger det redan patienter i korridorerna, vart ska alla nya patienter läggas och hur mycket längre kommer vårdköerna att bli med detta förslag, undrade Else Ammor (SJVP).

- Vi blir färre och allt äldre, det är en ekvation som inte kommer att gå ihop. Vi behöver göra förändringar och det är vårt ansvar som politiker att peka ut riktningen, sa Sara Nylund (S).

- Det är jättebra att vi ska satsa mer på primärvården, men det är ett orealistiskt förslag, menade Henrik Sendelbach (KD).

- Akuten är livsviktig för oss som bor i Sollefteå med omnejd. Tid och närhet är väsentlig, det har jag egen erfarenhet av, berättade Tommy Nilsson (SD)

- Försvaret vill växa och rekrytera. I21 ska även utbilda sjukvårdsenheter, och en nedläggning av delar av sjukhuset i Sollefteå kommer göra det svårare att hålla de här utbildningarna. Vilket ansvar har majoriteten för den regionala utvecklingen, undrar Hans Wiklund (V).

- Vi värnar ett akut omhändertagande på alla tre sjukhus dygnet runt, men med olika vårdnivåer. Vi behöver ställa om från en dyr sjukhusvård till en vård som många behöver ofta, säger Sanna Jonsson (C).

- Jag väljer att ha tro på regionens förslag och har fullt förtroende för de som ligger bakom utredningen, menade Stefan Frankl (M).

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand  Region Västernorrland - Regionfullmäktige via webb-tv

Nästa fullmäktige hålls 15 och 16 april.


Tillbaka till toppen