Noterat från regionala utvecklingsnämnden
2024-11-08 11:15
Fiberutbyggnad, stöd till service på landsbygden och nytt kursutbud för Västernorrlands folkhögskolor. Det var några av punkterna som behandlades på senaste nämndsmötet.
Analys gällande fiberanslutning i Jämtland-Härjedalen och Västernorrland
Regionerna har tillsammans upphandlat en studie som uppskattar kostnader baserat på avstånd till närmaste fiberdragning, jorddjup och befolkningstäthet. Analysen visar att det skulle kosta 11 miljarder kronor att ansluta alla byggnader i Jämtland Härjedalen och Västernorrland till fibernätet. Resultatet är inte avsett att användas för utbyggnadsplanering, men fungerar som underlag för påverkansarbete gentemot nationell och EU-nivå. Bland de framlyfta punkterna finns behovet av regionala mål, alternativa tekniska lösningar och mer finansiering för att slutföra bredbandsutbyggnaden som är en viktig demokratifråga.
Översyn driftsform regional museiverksamhet
Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att genomföra en extern översyn av Stiftelsen Länsmuseet Västernorrlands regionala uppdrag. Syftet är att skapa ett kunskapsunderlag som kan stödja framtida beslut om museets organisering och långsiktiga utveckling.
Lanthandeln i Solberg får stöd för att stärka service på landsbygden
Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att bevilja Lanthandeln i Solberg AB ett regionalt företagsstöd på 1 221 164 kronor. Butiken, som erbjuder både dagligvaror, post- och paketservice, apoteksvaror och hemsändning, har successivt förbättrats och planerar nu investeringar för att bli en modern och hållbar servicepunkt för boende och företag utanför länets tätorter. Regionen bedömer att stödet kan stärka butikens möjligheter att utvecklas och bidra till en levande landsbygd.
Nytt kursutbud fastställt för Västernorrlands folkhögskolor
Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att fastställa kursutbudet för läsåret 2025–2026 vid Hola, Ålsta och Örnsköldsviks folkhögskolor. Beslutet följer regionens folkhögskoleplan, som siktar på fem mål: hållbar kompetensutveckling, minskade utbildningsklyftor, livslångt lärande, samhällsutmaningar och att stärka folkhögskolorna som kulturaktörer. En analys inför årets utbud har gjorts för att anpassa kurserna efter länets behov, samtidigt som utbildningsresurser som personal och lokaler beaktats.
Halvtidsutvärdering av regionala utvecklingsstrategin visar på engagemang och utmaningar för Västernorrlands utveckling
Region Västernorrland har genomfört två viktiga delar av halvtidsutvärderingen av den regionala utvecklingsstrategin (RUS), som visar på både styrkor och utmaningar för regionens framtid. En värdegrundsanalys bland nyckelaktörer visar ett starkt engagemang för en hållbar framtid men också hinder på grund av strukturella och kulturella faktorer. Analysen betonar att samarbete och synligt ledarskap är avgörande för att nå regionens långsiktiga mål.
Den andra delen, en uppföljningsrapport baserad på statistik från SCB och Kolada, visar en fortsatt minskande folkmängd och ett underskott av kvinnor i regionen. Däremot har sysselsättningen börjat återhämta sig efter pandemin, även om utrikesfödda fortfarande är underrepresenterade på arbetsmarknaden. Positiva trender syns inom bredbandsutbyggnad, besöksnäring och arbetsmarknadsmatchning. Halvtidsutvärderingen ska vara klar 2025 och ligger till grund för uppdateringen av RUS och arbetet mot visionen "Ett Västernorrland".
Här kan du ta del av fullständiga protokoll från regionala utvecklingsnämnden:
Region Västernorrland - Regionala utvecklingsnämnden (rvn.se)