Bildcollage med illustration av ett bergslandskap med en hängbro till vänster och ett foto av en ordförandeklubba i trä till höger

Noterat från regionala utvecklingsnämnden 9 oktober

2024-10-11 11:00

Under regionala utvecklingsnämndens senaste möte behandlades en rad frågor. Nämnden tog beslut om verksamhetsplanen för 2025–2027, godkände delårsrapporterna för nämnd och förvaltning och godkände ett nytt regionalt serviceprogram. Företagsstöd beviljades till Örnalp Unozon AB och High Coast Resort AB för att stärka deras verksamheter. Projektstöd beslutades till projektet "Lärkraft" som främjar kompetensförsörjning. En strategisk plan för samverkan mellan länets folkhögskolor har också godkänts för att möta framtida utmaningar.

Verksamhetsplan 2025–2027

Verksamhetsplan för regionala utvecklingsnämnden 2025 – 2027 beslutades.  Verksamhetsplanen svarar på de utmaningar och krav som den snabba samhällsomställningen mot ett hållbart samhälle innebär. Planen anger nämndens långsiktiga prioriteringar inom två övergripande målområden; ett attraktivt Västernorrland med hållbar utveckling och området ”vi skapar mervärde för befolkningen genom vår verksamhet”.

Under dessa områden har nämnden formulerat mål för Region Västernorrlands och därmed nämndens ansvar som regionalt utvecklingsansvarig aktör att som en sammanhållande kraft för hållbar samhällsutveckling - men även mål för arbetet att främja god och jämlik folkhälsa i länet. Inom det andra målområdet har nämnden planerat för insatser för att erbjuda attraktiva arbetsplatser för medarbetare och chefer samt för att främja samarbete, innovation och utveckling inom organisationen och externt.

Delårsrapport visar god måluppfyllnad

Såväl nämndens som förvaltningens delårsrapport lämnades för perioden januari – augusti 2024, vilka visar god måluppfyllnad och att den ekonomiska obalans som fanns i januari om drygt 30 miljoner kronor, i perioden vänt till ett plus på några miljoner. Nämnden och förvaltningen har arbetat uthålligt med restriktivitet givet Region Västernorrlands ekonomiska utmaningar. Samverkan har stärkts, och en halvtidsutvärdering av den regionala utvecklingsstrategin har påbörjats. Flera uppdrag hanteras av andra organisationer, vilket påverkar hur resultaten utvärderas.

Nytt regionalt serviceprogram

Beslut togs om nytt regionalt serviceprogram. Serviceprogrammet är ett program för utveckling av kommersiell service i Västernorrlands serviceglesa områden. Programmet ska bidra till att stärka samordningen av olika ekonomiska stöd och insatser som Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland och Tillväxtverket beslutar om. Programmet ska också bidra till ökad samverkan mellan stödjande aktörer, servicegivare och samhällsaktörer i Västernorrlands län och utgöra ett stöd till kommunernas arbete.

Här kan du läsa mer om det regionala serviceprogrmmet: 

Region Västernorrland - Nytt serviceprogram ska säkra grundläggande kommersiell service på landsbygden (rvn.se)

Företagsstöd till Örnalp Unozon AB och High Coast Resort AB

Beslut togs om att bevilja Örnalp Unozon AB 4 101 855 kronor i regionalt företagsstöd. Sökandeföretaget är ett lokalt ägt industriföretag i Örnsköldsvik som tillverkar utrustning för bland annat skogs-, kemi- och gruvindustrin. De är en av Europas ledande tillverkare inom titanbearbetning och arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan. 85 procent av kunderna finns utanför Sverige. Stödet ska investeras i ett arborrverk för att tillverka mer avancerade produkter, vilket stärker deras konkurrenskraft. Investeringen förväntas leda till fem nya jobb och ökad omsättning.

High Coast Resort AB beviljades 6 236 475 kronor i regionalt företagsstöd. Friluftsbyn driver camping, konferens och restaurang vid Skuleberget i Docksta. Företaget omsätter 14 mkr och har fyra heltidsanställda samt 32 säsongsarbetare. Företaget ska investera i 10 uthyrningsstugor, sex hotellrum, fler campingplatser och utökat restaurangkök för att möta efterfrågan och ta emot större grupper. Investeringen förväntas skapa två nya jobb.

Beviljade projektmedel till ”Lärkraft”

Regionala utvecklingsnämnden beslutade att bevilja 739 123 kronor i medfinansiering till projektet ”Lärkraft Västernorrland”. Projektägaren, Region Västernorrland, vill förlänga sitt arbete med att bygga långsiktiga strukturer för regional kompetensförsörjning genom projektet Lärkraft. Projektet syftar till att skapa en plattform för branschnätverk och utveckla en metod för att integrera validering i företagens kompetensstrategier. Det följer den nationella strategin för validering och stöder den regionala utvecklingsstrategin för 2030, som betonar flexibla lärandeformer och nya arbetssätt.

Strategisk plan för samverkan i folkhögskolorna

Nämnden ställde sig bakom den strategiska plan för samverkan som folkhögskolorna i Västernorrland utarbetat. Syftet är i korthet att stärka skolornas möjligheter att bättre bidra till den regionala utvecklingsstrategins genomförande. Västernorrlands folkhögskolor (Hola, Ålsta, Örnsköldsvik, Mellansels och Härnösands folkhögskola) vill genom den strategiska planen stärka samarbetet för att möta gemensamma utmaningar.

Planen innefattar att skapa en samverkansgrupp med rektorer, förankra samarbetet i ledningen, identifiera samverkansområden och inkludera skolstyrelserna i arbetet. Samarbetet har stärkts under 2024, bland annat genom projektet Nya vägar.

Här kan du ta del av fullständiga protokoll från regionala utvecklingsnämnden: 

Region Västernorrland - Regionala utvecklingsnämnden (rvn.se)


Tillbaka till toppen