Bildcollage med illustration till vänster som föreställer ett landskap med en hängbro och skogsmiljöer, foto av en ordförandeklubba i trä till höger.

Noterat från regionala utvecklingsnämnden 17 maj

2024-05-20 14:34

Under regionala utvecklingsnämndens senaste sammanträde 17 maj fick nämnden bland annat ta del av uppföljningar av 2023 års verksamhet som ryms inom den regionala biblioteksplanen samt inom Västernorrlands filmfond. Folkhögskolornas verksamhetsberättelser, länets kompetensförsörjningsråd och ett antal projekt- och företagsstöd var också på agendan.

Samverkan för bättre kompetensförsörjning i Västernorrland

I Västernorrland har en bred samverkan etablerats för att förbättra kompetensförsörjningen. Statliga myndigheter, kommuner, näringslivsorganisationer och utbildningsanordnare arbetar tillsammans för att möta regionens arbetsmarknadsutmaningar.

Region Västernorrland leder arbetet och har initierat ett länsövergripande råd fokuserat på kompetensförsörjningsfrågor. Sedan november har rådet, med representanter från Arbetsförmedlingen, Handelskammaren, Mittuniversitetet, Yrkeshögskolan, Kommunförbundet Västernorrland och länets kommuner, haft fyra möten för att definiera mål och prioritera insatser. Rådets syfte är att samordna resurser och skapa en stark genomförandekapacitet för att möta arbetsmarknadens behov och säkerställa en hållbar kompetensförsörjning. Den fortsatta samverkan förväntas leda till konkreta åtgärder som stärker regionens konkurrenskraft och tillgodoser framtida kompetensbehov.

Uppföljning: Västernorrlands filmfond

Nämnden tog del av 2023 års uppföljning av Västernorrlands filmfond. Fonden samproducerar långfilmer och tv-serier inspelade i länet för att stärka filmproduktion och kulturutveckling i regionen. Under 2023 har fokus legat på att marknadsföra länet som inspelningsplats. Film Västernorrland, en del av Scenkonst Västernorrland och ägt av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun, främjar filmkulturen genom filmpedagogik för barn och unga, talangutveckling, samt samproduktion av kort- och dokumentärfilmer. Film Västernorrland arrangerar även den internationella filmfestivalen Filmfest Sundsvall.

Filmfonden stöder Kulturplanen för Västernorrland 2024–2026 med mål att stärka konstnärlig frihet, skapa jämlik tillgång till kultur och integrera kreativitet i samhällsutvecklingen. Genom initiativ som EU-projektet Filmregion Västernorrland har filmbranschen i länet stärkts, vilket inkluderar kompetensutveckling och stöd för filmare att söka produktionsstöd från Svenska Filminstitutet.

Uppföljning: regional biblioteksplan i Västernorrland

Region Västernorrland har en biblioteksplan som omfattar regionbiblioteket, medicinska biblioteket och skolbiblioteksverksamheter på Hola, Ålsta och Örnsköldsviks folkhögskolor. Uppföljning sker genom dialog mellan regionbiblioteket och berörda verksamheter.

Trots ekonomiska utmaningar fortsätter utvecklingsarbetet nära folkbiblioteken. Folkhögskolorna satsar på medie- och informationskunnighet (MIK). Medicinska biblioteket diskuterar framtiden för sitt tryckta bestånd. Regionbiblioteket främjar demokratiska uppdrag och samarbetar med andra regionbibliotek i norr. Läsfrämjandelyftet har fortbildat personal i bemötande av barn och unga. Insatser för nationella minoriteter och samer har genomförts, inklusive ett samiskt fortbildningspaket. Litteraturfestivalen Mittlitt och satsningen Unga skrivare har varit framgångsrika. Taltidningen Spotlight och Y-bladet ges ut enligt plan, med förbättrad tillgänglighet för Y-bladet.

Verksamhetsberättelser från folkhögskolorna

Region Västernorrland är huvudman för tre folkhögskolor i länet: Hola folkhögskola i Kramfors (Prästmon), Ålsta folkhögskola i Sundsvall och Fränsta, samt Örnsköldsviks folkhögskola i Örnsköldsvik. Folkhögskolorna lämnar årligen verksamhetsberättelser till Folkbildningsrådet - ett villkor för statsbidraget till folkbildningen. Regionala utvecklingsnämnden godkänner i egenskap av skolstyrelse verksamhetsberättelserna 2023 för regionens folkhögskolor. Nämnden godkände samtliga verksamhetsberättelser för Region Västernorrlands folkhögskolor, som upprättats i enlighet med Folkbildningsrådets anvisningar.

Beviljade projektmedel

Nämnden beviljade följande projektmedel under sammanträdet:

  • Uppföljning/utvärdering 2024, Region Västernorrland, 2000 000 kr. Medlen ska användas för uppföljning och utvärdering av insatser som finansieras av anslag 1:1.
  • Tourism in societal transformation, Region Västernorrland, 1904 066 kr. Medlen ska användas till att undersöka hur besöksnäringen kan ställa om och stärkas i den pågående samhällsomvandlingen med stora industrietableringar i Västernorrland och Österbotten.
  • Attract2Tech, Bron Innovation AB, 750 000 kr. Projektmedlen ska gå till att skapa en regional samverkansplattform för att stärka tillgången på kompetens inom IT-området i Västernorrland.
  • Förstudie - In i värmen. Hur stärka kreativa och kulturella företags möjligheter och förmågor att växa och utvecklas utifrån befintliga stödstrukturer? BizMaker AB, 371 738 kr. Medlen ska gå till att sammanställa och sprida kunskap om utmaningar och behov för att utveckla mötesplatser och affärsstöd inom kulturella och kreativa branscher.
  • Nordic Green Belt, Kvarkenrådet EGTS, 335 760 kr. Medlen ska användas till att öka kunskapen om regional attraktivitet och drivkrafter för befolkningsomflyttning.
  • Flexibla och hållbara fasta tillstånds-batterier för elektroniktillämpningar i kallt klimat, Mittuniversitetet, 670 049 kr. Medlen ska gå till att ta fram kunskap om tillverkning av flexibla batterier för låga temperaturer för bärbara elektroniska enheter.
  • Resurseffektivt Västernorrland – en förstudie, Region Västernorrland, 656 036 kr. Medlen ska användas av Energikontoret Västernorrland till en förstudie för att undersöka hur regelverket inom EU:s Gröna giv kommer att påverka näringslivet i länet, hur cirkulär ekonomi kan stärka företagens konkurrenskraft och vad Energikontorets roll som stödsystem inom cirkulär ekonomi består av.

 Beviljade regionala företagsstöd

  • Bredbandsstöd, Övik Energi AB, 9060 000 kr. Medlen ska användas för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur.
  • Anundsjö Byggnads AB, 6138 592 kr. Stödet ska användas till en produktionslinje för standardiserat sortiment av fundament, kabelkanaler och stängselbalkar till ställverk.

Justerade protokoll från regionala utvecklingsnämndens sammanträden hittar du på: 

Region Västernorrland - Regionala utvecklingsnämnden (rvn.se)

Regional utveckling

Regional utveckling är tillsammans med hälso- och sjukvård en av regionens två kärnverksamheter.

Förvaltningen Regional utveckling ansvarar för följande områden:

  • Kultur och bildningsverksamhet
  • Miljö och folkhälsoverksamhet
  • Tillväxtverksamhet
     

För att utföra det regionala utvecklingsuppdraget har Region Västernorrland tillgång till medel från anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder. Region Västernorrland får också ett årligt förvaltningsanslag för att organisera arbetet. Utöver detta kan regionerna få specifika erbjudanden med riktad finansiering. Uppdraget regleras av lagen om regionalt utvecklingsansvar (2010:630, 2023:920) och relaterade förordningar.


Tillbaka till toppen