Noterat från hälso- och sjukvårdsnämnden 27 juni

2024-06-27 15:46

Hälso- och sjukvårdsnämnden hänskjuter beslutet om direktiv till etapp två av utredningen om Västernorrlands framtida sjukhusstruktur till extra sammanträde. Vid dagens möte fattade nämnden beslut om att avveckla en av regionens mammografivagnar.

Hälso- och sjukvårdsnämndens möte började med en rapport från hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.

Hon konstaterade att regionenen står inför stora utmaningar. Den ekonomiska handlingsplanen behöver omarbetas, eftersom budgetunderskottet är större än någonsin och den nuvarande handlingsplanen är otillräcklig.

På sjukhuset i Sundsvall är bemanningsläget inför sommaren kritiskt. Målet att hålla 191 vårdplatser öppna har justerats till en miniminivå av 170 vårdplatser, men cirka 40 platser saknas fortfarande under några veckor. Övriga sjukhus har tillräcklig bemanning, men är känsliga för störningar.

Plan nästa fas i sjukhusutredningen

Den 19 juni gav regionfullmäktige hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att konkretisera direktiven för den fortsatta utredningen av sjukhusstrukturen. Vid dagens möte presenterades ett direktiv som anger ett antal frågeställningar som ska beaktas särskilt i under etapp två och inför beslut om genomförande:

  • Akut sjuka patienter med hög prioritet.
  • Tillgång till sjuk- och ambulanstransporter.
  • Kompetensförsörjning och bemanningslösningar.
  • Uppbyggnaden av den primära vården i länet.
  • Konsekvenser och effekter av ett genomförande.
  • Detaljerad genomförandeplan.
  • Ekonomiska konsekvenser.

Nämnden beslutade hänskjuta direktivet till ett extra nämndsammanträde den 5 juli.

- Under dagens möte fanns en del frågor från ledamöter till förvaltningen. Det är viktigt för oss att vi är noggranna och så tydliga som möjligt för att alla i nämnden ska känna sig trygga med att fatta beslut. Därför kommer vi formellt att ta beslutet efter att direktivet kompletterats, säger Elina Backlund Arab, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Avveckling av mammografivagn

Bland de ärenden som nämnden behandlade fanns även ett förslag om att reducera antalet mammografivagnar i Region Västernorrland.

I dag har regionen mobila mammografivagnar för screening i norra och i södra delen av länet, samt en fast anläggning i Sundsvall. Beslutet innebär att den södra vagnen avvecklas och den norra vagnen roterar mellan Örnsköldsvik och Sollefteå. Patienter från Junsele, Ramsele och Kramfors hänvisas till Sollefteå, medan patienter från Härnösand, Timrå och Ånge hänvisas till Sundsvall

- Vi beslutade att hälso- och sjukvårdsdirektören ska återkomma med kompensatoriska åtgärder för att upprätthålla mammografiscreeningen i länet, säger Elina Backlund Arab.


Tillbaka till toppen