Noterat från hälso- och sjukvårdsnämnden 18 december
2024-12-18 16:59
Verksamhetsplan för 2025-2027 och nytt delmål för 2025 gällande minskning av andelen inhyrd bemanning var några punkter på agendan när hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträdde under onsdagen.
Verksamhetsplan 2025-2027
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna verksamhetsplan 2025–2027 för hälso- och sjukvårdsnämnden och att anta verksamhetsplaner för hälso- och sjukvårdens områden 2025–2027 enligt förslag och besluta om fastställande inför 2025. Utmaningen är att öka antalet anställda och därigenom minska beroendet av inhyrd personal samt att kraftsamla specialistvården och därmed minska behovet av köpt vård, och minska köpta vårdens kostnader.
Hälso- och sjukvårdssystemet står inför en stor förändring där regionens och kommunens primära vård kommer vara basen med befolkningens behov som utgångspunkt. Den med kommunerna gemensamma målbilden för god och nära vård utgör ramarna för den fortsatta utvecklingen av länets hälso- och sjukvård. Region Västernorrlands insatser ska riktas mot att arbeta hälsofrämjande och förebyggande och riktas mot att stärka individens förutsättningar att ta eget ansvar.
En av de viktigaste frågorna för Region Västernorrland och vår framtida förmåga att klara grunduppdragen är kompetensförsörjning. Organisationen behöver säkerställa att det finns nödvändiga kompetenser, på både kort och lång sikt för att bedriva en patientsäker vård.
Budget 2025 är planerad utifrån Hälso- och sjukvårdsnämnden uppdrag att bedriva en verksamhet inom tilldelade ekonomiska ramar, för 2025 är det tillåtna underskottet är minus 345 miljoner kronor.
Nytt delmål för minskat hyr 2025
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att uppdra till Hälso- och sjukvårdsdirektören att fortsätta reducera köpta timmar för inhyrd personal under 2025. Som delmål 1 för 2025 sätts en fortsatt reducering av antalet köpta timmar med 60 procent 30 mars (vecka 13 2025) jämfört med vecka 6 2024.
- Det känns bra att vi fattat detta beslut i bred politisk enighet i nämnden, att alla partier är med på denna målsättning är en styrka och sänder viktiga signaler. Att vi ska minska hyrbemanningen och bli fler anställda är en överlevnadsfråga för oss i Region Västernorrland. Det handlar om ekonomi, men framför allt om bättre arbetsmiljö för personalen när vi ställt om samt ökad kontinuitet och bättre sjukvård för patienterna. Vi är en bit på vägen och nu fortsätter vi, säger Viktoria Jansson (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Förstudie avseende PET DT
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att ge Hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att genomföra en förstudie avseende införande av PET/DT med egentillverkning av cyklotron omfattande såväl lokaler, behov av maskiner och inventarier jämte verksamhetsmässig påverkan.
PET/DT, positronemissionstomografi, är en diagnostisk metod som används för att undersöka fysiologiska processer i kroppens olika organ, bedöma sjukdomstillstånd eller följa effekterna av en behandling. Framtagna kostnader enligt behovsanalys 2022 samt uppskattad kostnad för maskininvestering uppgår till cirka 90–100 miljoner kronor. För att driva en PET/DT verksamhet krävs radiofarmaka och egen produktion av radiofarmaka (cyklotron) måste utredas i samband med lokalernas utformning. En förstudie behöver utföras som ger underlag till påverkan i lokaler och för verksamheterna samt underlag till en uppdaterad kalkyl.
Införandet av PET/DT i Region Västernorrland är en strategiskt viktig satsning på jämlik vård som kommer att förbättra diagnostiken, behandlingen och den övergripande vårdkvaliteten för regionens invånare. Fördelarna sträcker sig från förbättrad patientvård, kortare väntetider och ekonomiska besparingar till ökad forskning och attraktivare arbetsplats. En PET/DT-investering bidrar till att säkerställa en modern, effektiv och jämlik vård i Region Västernorrland.
Protokoll
Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se.
Nästa nämndmöte hålls 24 januari.