Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från hälso- och sjukvårdsnämnden 17 maj

2024-05-17 16:18

Revidering av handlingsplan gällande kostnadsreduceringar och fördjupad inriktning angående framtidens sjukhusstruktur var några punkter på agendan när hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträdde under fredagen.

Fördjupad inriktning av framtidens sjukhusstruktur

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att;

  • I den fördjupade utredningen av Region Västernorrlands framtida sjukhusstruktur ta utgångspunkt i den av externa och oberoende utredningens redovisade alternativ nr 4 ”En kraftsamling och utveckling av god nära vård i Sollefteå” i etapp 2
  • Uppdra till Hälso- och sjukvårdsnämnden att konkretisera direktiven för utredningens etapp 2
  • Väsentligt stärka den ekonomiska ramen för primärvården i Västernorrland med minst 10 procent under planperioden 2025 – 2027 i ordinarie budgetprocesser, genom att både allokera om och tillföra mede
  • Som ett komplement till de strukturella förändringarna i alternativ 4, ser över potentialen i en samorganisation av regional och kommunal vård i Sollefteå likt utredningen förordar, med inspiration från Norrtälje.
  • Ge regiondirektören i uppgift att inför en utredning föra en dialog med Sollefteå och Kramfors kommuner om intresse finns för att vara delaktig i en sådan samorganisation.

Tidplan för den politiska processen

Utredningen ligger till grund för politisk beredning och inriktningsbeslut i juni. Först därefter kan en fördjupad utredning av inriktningsbeslutet påbörjas under hösten 2024. Så här ser den tänkta politiska processen ut de närmaste månaderna:

17 maj - förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsnämnden
29 maj - förslaget bereds i finansutskottet
5 juni - förslaget bereds i regionstyrelsen

18-19 juni - inriktningsbeslut avseende etapp två fattas i regionfullmäktige

Skarpa beslut tidigast i slutet av året

Arbetet med etapp två, den fördjupade utredningen av alternativ fyra, är tänkt att påbörjas efter sommaren och ska pågå under hösten 2024. Tidigast i slutet av året kan eventuella skarpa politiska beslut fattas kring den framtida sjukhusstrukturen utifrån utredningens fördjupade andra del.

Läs mer här: Region Västernorrland - Majoriteten överens om fortsatt inriktning i arbetet kring framtida sjukhusstruktur i Västernorrland (rvn.se)

Delårsrapport för hälso- och sjukvården

Delårsrapport januari – mars 2024, det ekonomiska resultatet är minus 45 miljoner kronor i jämförelse med budget för årets första tre månader, vilket innebär att hälso- och sjukvården inte håller takten enligt beslutad handlingsplan. I förhållande till budget 2024 är ytterligare förklaringar minskade intäkter för statligt riktade bidrag, ökade kostnader för köpt vård och läkemedel.

Prognos för 2024 är ett underskott på minus 570 miljoner kronor vilket innebär en försämring med 120 miljoner jämfört med det budgeterade underskottet.

Under perioden har Hälso- och sjukvården tagit ett samlat fokus för att minska beroendet av inhyrd personal. Våra egna medarbetare är vår viktigaste resurs och är nyckeln till att invånare och patienter ska få en god vård med kontinuitet.

Revidering av handlingsplan för kostnadsreduceringar

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att återkomma med en revidering av handlingsplan för kostnadsreduceringar vid nämndens sammanträde i augusti 2024.

Handlingsplanen för kostnadsreduceringar beslutades av hälso- och sjukvårdsnämnden i december 2023 och har ett särskilt fokus på åtgärder som ska ge effekt under 2024. En mer översiktlig planering redovisades också för åtgärder under åren 2025-2026.

Den första bedömningen av årets första tre månader är att åtgärderna i handlingsplanen inte fått förväntad effekt. Utvecklingen under 2024 visar att totalkostnaderna har ökat med i snitt 37 miljoner kronor per månad, vilket är dubbelt så hög kostnadsnivå jämfört med målet för 2024. Den beslutade handlingsplanen tar sikte på att anlägga att en långsiktig och realistisk planering, där en strävan är att upprätthålla förmåga, kvalitet och arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården. Det är en helt central uppgift att bryta den underliggande kostnadsutvecklingen under innevarande år.

Bedömningen är att ytterligare åtgärder behöver arbetas fram och en revidering av delar i handlingsplanen är motiverat med anledning av det ekonomiska utfallet under 2024.

Protokoll

Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Region Västernorrland - Hälso- och sjukvårdsnämnden (rvn.se) Nästa nämndmöte hålls 27 juni.


Tillbaka till toppen