Ett nattåg vid en tågstation

Norrlandsregioner reagerar på nedläggning av tågtrafik

2024-09-10 14:59

”Staten behöver säkerställa en hållbar trafik när det rekordinvesteras i grön industri, besöksnäringen växer och det militära försvaret etablerar sig i norra Sverige.” Det framhåller de fyra nordligaste regionerna i en skrivelse till Regeringen.

Region Västernorrland, Region Västerbotten, Region Norrbotten och Region Jämtland Härjedalen har gått samman och lämnat in en skrivelse till Regeringen med anledning av att SJ i augusti kom med beskedet att de lägger ned nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå och dessutom avvecklar nattågen mellan Göteborg och Jämtland i april 2025.

- Nu när det i norra Sverige rekordinvesteras i grön industri, besöksnäringen växer och det militära försvaret etablerar sig behöver nattågstrafiken till och från Göteborg ges långsiktiga förutsättningar att finnas kvar och växa. Behovet av att transportera kompetens, värnpliktiga och besökare till och från norra Sverige kommer att öka och en utebliven kvalitativ nattågstrafik är en stor brist säger regionråd Jonny Lundin (C), Region Västernorrland.

Regionerna i norra Sverige menar att staten bör säkerställa en hållbar trafik som binder ihop Sverige och framhåller att nattågstrafiken utgör en viktig funktion. Att köra nattåg är olönsamt bland annat för att man bara kan sälja ligg- eller sovplatser en gång per resa. På dagtåg kan samma plats säljas flera gånger, vilket gör det mer lönsamt. För att stötta sträckor där det saknas möjlighet till kommersiell drift, har Trafikverket i uppdrag att upphandla trafiken. Trafikverket har en begränsad budget och måste prioritera att upphandla trafik där den gör störst nytta. Det vill säga trafik till platser med låg tillgänglighet utifrån alla olika trafikslag.  

- Det är statens ansvar att trygga nattågstrafiken i Sverige. Med nuvarande ordning innebär det att Trafikverket bör få uppdraget från regeringen att även upphandla nattågstrafiken på sträckorna Göteborg – Umeå och Göteborg - Duved, avslutar oppositionsråd Dan Rasmusson (SD), Region Västernorrland.

 


Tillbaka till toppen