Medarbetare hjälper kvinna vid mammografiundersökning

Mammografi på sjukhusorterna

2024-09-17 15:56

Som en del i hälso- och sjukvårdens krav på minskade kostnader togs i våras ett beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden att avveckla en mammografivagn. I stället för att erbjuda screening i varje kommun kommer det hädanefter att erbjudas på varje sjukhusort.

Tidigare har regionen haft mobila mammografivagnar för screening i norra och i södra delen av länet, samt en fast anläggning i Sundsvall. Beslutet innebär att den södra vagnen avvecklas den 31 oktober och den norra vagnen roterar mellan Örnsköldsvik och Sollefteå. Patienter från Junsele, Ramsele och Kramfors hänvisas till Sollefteå, medan patienter från Härnösand, Timrå och Ånge hänvisas till Sundsvall

- Vi förstår att det här väcker många känslor och åsikter. Vi har ansvar för att erbjuda effektiv vård av hög kvalitet men måste också säkerställa hållbara och ansvarsfulla kostnader för hälso- och sjukvården. Vi har lagt fram ett genomarbetat förslag kring att avveckla en mammografivagn där vi ser att vi kan minska våra kostnader men samtidigt erbjuda mammografitider till alla kvinnor i regionen, säger Eric Arelöf, enhetschef vid mammograficentrum.

För att bibehålla en fortsatt hög täckningsgrad utökas bokningsmöjligheterna för att säkerställa att varje kvinna i länet får sin mammografitid. Tider kommer att vara möjliga att boka och omboka via 1177 och telefon upp till tre månader efter den ursprungliga tiden. Socialstyrelsens riktlinjer följs, vilket innebär att samtliga kvinnor fortsatt erbjuds screening med ett intervall på 24 månader.

- För att göra det ännu enklare kommer vi också att undersöka behovet av utökade öppettider, inklusive kvällstider, om det visar sig att fler kvinnor behöver det för att kunna delta i screeningen. Vår högsta prioritet är att se till att alla kvinnor i länet har tillgång till mammografiscreening på ett så smidigt och tillgängligt sätt som möjligt, avslutar Eric Arelöf.

Oktober månad ut finns en mammografivagn placerad i Härnösand, därefter utförs screening på sjukhusorterna Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.


Tillbaka till toppen