Danija Stepule

Läkaren Danija: ”Det är mycket jobb - men aldrig tråkigt”

2024-09-09 08:30

Lungläkaren Danija Stepule har varit del av en grupp med rutinerade kollegor i många år. Tillsammans har de utvecklat både kliniken och sig själva.

Vad jobbar du med?

- Jag jobbar som specialistläkare i lungsjukdomar på lungkliniken vid  Sundsvalls sjukhus.

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb?

- Innan jag fick jobb på lungkliniken var jag vikarierande underläkare på onkologkliniken vid Sundsvalls sjukhus. På den tiden hörde lung- och onkologklinik till samma avdelning så man träffade och samarbetade en del med lungläkarna. När mitt vikariat avslutades på onkologkliniken fick jag erbjudande om jobb från lungkliniken.

Vilka olika faktorer var avgörande för ditt val av arbetsplats? 

- Jag kände mig verkligen välkommen på lungkliniken. Jag kände redan en del av läkarna och sköterskorna så det var lätt att komma in i kollektivet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Arbetet är dynamiskt och på en arbetsdag kan jag träffa patienter med olika lungsjukdomar, utföra ingrepp eller ordinera cancerbehandling.  Ofta är det mycket jobb, men aldrig tråkigt. Dessutom är det ett bra arbetskollektiv, de flesta av mina kollegor har jag jobbat tillsammans med i många år och jag har upplevt hur kliniken och vi själva har utvecklats.

Vad gjorde du innan du började på ditt jobb? 

- Jag jobbade som ST-läkare i Lettland inom en annan specialitet. Därefter arbetade jag i Sörmland innan jag blev vikarierande underläkare här i Sundsvall.

Vad var det som gjorde att du ville stanna kvar i Sundsvall?

- Jag träffade min sambo som var från Västernorrland och därför ville jag stanna i Sundsvall.

Finns det någon händelse du särskilt minns från din tid på jobbet?

-  På morgonen efter att jag fått mitt lungspecialistbevis från Socialstyrelsen väntade alla lungmottagningens medarbetare på mig för att gratulera när jag kom till jobbet. Det var tårta med lungdekoration och när jag gick in på mitt läkarkontor det var hundratals färgglada post-it lappar klistrade på väggar och skrivbord med handskrivna lyckönskningar och gratulationer.

 

MER OM DANIJA:

  • Bor: i Sundsvall
  • Ålder: 43
  • År i yrket: Jobbat som läkare i 20 år (12 år inom lungmedicin)
  • Fritidsintressen: Att läsa, lyssna om musik, tycker om film och teater.

Tillbaka till toppen