Artisten Monica Mac och Nordiska Kammarorkestern spelar på Naturscen Skuleberget.
Monica Mac och Nordiska Kammarorkestern spelar på Naturscen Skuleberget. Foto: Lia Jacobi, Scenkonst Västernorrland

Kultur i norr tar plats i riksdagen – seminarium lyfter kulturens roll i samhällsbygget

2025-04-08 13:34

Onsdag 9 april samlas politiker och kulturföreträdare från hela Sverige i Andrakammarsalen i Sveriges riksdag för kunskapsseminariet ”Kraften i norr – kulturen banar väg”. Bakom initiativet står samarbetet Kultur i norr, som består av regionerna Västernorrland, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland Härjedalen.

Kultur som motor i samhällsutvecklingen

Syftet med seminariet är att visa hur erfarenheter från norra Sverige kan inspirera nationella beslut och strategier för kulturens roll i samhällsutvecklingen. Seminariet sätter strålkastarljuset på kulturens avgörande roll för samhällsutvecklingen i norra Sverige – i en tid av omfattande nyindustrialisering och omvärldsoro.

– Kultur är väsentligt för platsers, kommuners och regioners attraktivitet. Kulturen är en bärande del i samhällsbygget också i den nyindustrialisering som nu sker i Västernorrland.  Att arbeta med och utveckla kulturen har också ett starkt stöd  i vår regionala utvecklingsstrategi.  I tider av oro i omvärlden och i vår direkta närhet så är också kulturens betydelse för demokratin och ett samhälles motståndskraft i allra högsta grad dagsaktuellt och viktigt att försvara, säger Jonny Lundin (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland.

Kulturens betydelse sträcker sig långt bortom scenkonst och utställningar – den skapar tillhörighet, trygghet och framtidstro i en region som befinner sig i snabb förändring. Med ökad inflyttning följer också ett större behov av mötesplatser och gemenskap, något som kulturen i högsta grad kan bidra till.

Hållbara samarbeten över långa avstånd

Utöver kulturens demokratiska och sociala värde lyfts även behovet av mer långsiktiga och fördjupade samarbeten mellan institutioner i norr.

– De stora avstånden till trots så är det hög tid att få till fler och fördjupade samarbeten mellan institutionerna, både inom produktion och turné. Vi har redan många fina samarbeten men det skulle kunna bli mycket mer hållbart om produktioner fick leva längre och nå fler människor, säger Mikael Flodström, vd på Scenkonst Västernorrland.

Att sprida kultur över hela regionen och ge fler möjlighet att ta del av professionell scenkonst är en viktig del i arbetet för jämlikhet och tillgänglighet – något som kräver resurser och smart samverkan.

Bredd av röster från norr möter riksdagspolitiker

Kulturen är inte bara en spegling av historia och identitet, utan också en motor för nyföretagande, kreativitet och social hållbarhet. Genom att skapa sammanhållning, mening och trivsel gör den att fler vill stanna kvar och engagera sig i sin lokala miljö. Det stärker samhällets motståndskraft och bygger nätverk som bär även i oroliga tider.

Bland seminariets medverkande återfinns både regionala politiker och representanter från det norrländska kulturlivet – bland andra poeten Timimie Märak, konstnärliga ledaren Liv Aira och teaterchefen Gunilla Röör. Från riksdagen deltar även flera ledamöter från Kulturutskottet.

Arrangörer: Kultur i norr – Region Västernorrland, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Jämtland Härjedalen.


Tillbaka till toppen