Genom effektivare arbetssätt och bättre planering har Bup lyckats förbättra tillgängligheten avsevärt på kort tid.
Genom effektivare arbetssätt och bättre planering har Bup lyckats förbättra tillgängligheten avsevärt på kort tid.

Kortare väntetider och snabbare vård inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatriska vården

2024-10-17 12:11

Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västernorrland har kraftigt förbättrat tillgängligheten. Idag får 72 procent av patienterna en tid inom 30 dagar, och alla mottagningar uppfyller vårdgarantin. Förbättringarna ger snabbare specialiserad barn- och ungdomspsykiatriskvård till barn och unga med psykisk ohälsa.

Under våren 2022 hade Region Västernorrland en av de längsta väntetiderna i Sverige för barn- och ungdomspsykiatri. I början av 2023 stod över 600 barn och ungdomar i kö för sitt första besök, och många fick vänta länge på den hjälp de behövde.

 

Under våren 2022 hade regionen de längsta väntetiderna i landet för barn- och ungdomspsykiatrin. Idag har köerna minskat kraftigt.

 

Snabbare vård för de som behöver det mest

Tack vare nya arbetssätt och bättre planering har väntetiderna minskat kraftigt. En mer strukturerad vårdprocess och effektivare arbetsrutiner har gjort att vården nu kan möta patienternas behov snabbare och mer effektivt.

– Vi har sett till att varje patient får vård i rätt tid. Det är särskilt viktigt för våra mest sårbara och allvarligast sjuka barn och unga. Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb, säger Mats Gidlund, länsverksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Förbättringar inom neuropsykiatriska utredningar

Det har också skett stora förbättringar inom neuropsykiatriska utredningar. Vid neuropsykiatriska mottagningen i Sundsvall har antalet utredningar ökat med 40 procent jämfört med förra året. Detta innebär att regionen under 2024 kan möta behovet utan att köpa in externa utredningar.

Införandet av standardiserade vårdprocesser har varit en viktig del av förbättringarna. Samtidigt har verksamheten behållit en flexibilitet som gör att vården kan anpassas efter varje patients individuella behov.

– Vi arbetar tillsammans i team med olika yrkesgrupper. Det här sättet att arbeta gör att vi kan ge snabbare och mer anpassad vård till våra patienter, säger Christel Lindh, psykolog vid BUP-mottagningen i Sollefteå.

 

Christel Lindh, psykolog Bup mottagning Sollefteå.
Christel Lindh, psykolog Bup mottagning Sollefteå.

 

Fortsatt utveckling för en bättre vård

För att säkerställa att resultaten håller i sig satsar Region Västernorrland på att fortsätta förbättra arbetssätt och metoder. Målet är att skapa en trygg vård för de patienter som är i behov av specialiserad psykiatrisk vårdoch en bra arbetsmiljö för medarbetarna.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda snabbare vård till barn och unga med allvarlig psykisk ohälsa. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vården och ge stöd till de som behöver det mest, avslutar Mats Gidlund.


Tillbaka till toppen